Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Národy tloustnou. Vůbec nejvíc Turci, Britové jsou zděšení, Češi sedmí

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2018
09:23

Světová zdravotnická organizace (WHO) předložila studii, podle jejíchž výsledků svět čelí další hrozbě. Tu představuje obezita. Dva ze tří lidí mají nadváhu a jeden ze čtyř je obézní. Na vině jsou podle WHO špatné stravování, nedostatek pohybu a vysoká konzumace alkoholu. Nejhorší situace je v Turecku, obézní je 32 % populace. Pak se umístila Malta a následně Velká Británie, Česko je sedmé, uvedl deník Daily Mail.

Mezi země s největším problémem s obezitou patří Turecko, Malta, Británie, Maďarsko, Litva, Izrael, Česko, Andorra, Irsko a Bulharsko. Více než čtvrtina obyvatelstva má problémy s váhou. Výsledky průzkumu Výbor OSN šokovaly, aktivisté vyzvali k akci.

Výsledky na základě BMI

Špatné stravování v kombinaci s nemocemi jako cukrovka typu 2 připravily o život už několik lidí. Obezita je definována indexem tělesné hmotnosti (BMI), který je možné spočítat vydělením hmotnosti daného člověka druhou mocninou jeho výšky. Na tomto základě bylo provedeno i šetření WHO.

Pokud výsledek překročí číslo 30, jedinec trpí obezitou, pokud se pohybuje na stupnice 25–30, člověk má nadváhu. Toto jsou kritéria pro bělošskou evropskou populaci, jak je nastavila WHO.

Výsledky průzkumu WHO o rostoucí obezitě státy naprosto šokovaly. Výsledky průzkumu WHO o rostoucí obezitě státy naprosto šokovaly. | reprofoto/twitter

Británie zakročí shora

Krátce po zveřejnění zprávy WHO mluvčí britského Národního fóra pro obezitu Tam Fry uvedl, že vláda hodlá rychle zakročit a zabránit tomu, aby se „Británie stala nejtlustějším národem na světě“. „Výsledky jsou děsivé, podle nich na světě žijí miliony dětí, které kvůli obezitě zemřou dříve než jejich rodiče,“ dodal Fry.

U obézních lidí se častěji objevuje cukrovka, srdeční nemoci, mrtvice, demence, problémy se zády a rakovina. S tím jak stoupá počet obézních lidí, roste úmrtnost. Britská zdravotnická agentura navíc oznámila, že 34 % dětí končí základní školu s nadváhou, 10 % je obézních.

Nebezpečí dětské obezity

Výzkum WHO zahrnoval 53 evropských států a postsovětských republik, studii vedla Claudia Steinová. „Nejvíce zarážející je dětská obezita,“ uvedla lékařka. „Když si vzpomenu na svoje školní léta, ve třídě bylo jedno, maximálně dvě trošku baculatější děti. Dnes děti s nadváhou tvoří většinu,“ řekla Steinová.

„U dospělých je největším nebezpečím alkohol,“ přiznala, že na vině je i vliv Spojených států. V USA trpí obezitou 38 % populace. „Vliv USA je samozřejmě větší v zemích, kde se mluví anglicky. Británie, Irsko i Malta se v žebříčku obézních zemí umístily velmi vysoko,“ vysvětlil Martin McKee, profesor z hygienické fakulty zdravotnické univerzity v Londýně.

Cukrovka typu 2

Britské ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že zvýší svůj boj s dětskou obezitou. Ze škol byly staženy sladké nápoje i sušenky. Rovněž chtějí zamezit tomu, aby se v reklamách na nezdravé výrobky objevovaly děti. Lékařka Helen Dickensonová k výzkumu WHO přidala závěry agentury zkoumající cukrovku. Až 12 milionům Britů hrozí, že si kvůli špatné stravě „vypěstují“ cukrovku typu 2.

„Problému se musíme postavit dříve, než budeme čelit krizi. Stále více lidem denně diagnostikujeme cukrovku. Do řešení se musí zapojit i vláda a veřejně musíme propagovat zdravou životosprávu,“ domnívá se Dickensonová.

Češi a obezita

Pro Čechy to byl jeden z nejhorších výsledků v historii, stoupl počet obézních mužů i žen. Čechům chybí zejména pohyb, podle WHO pravidelně cvičí pouze jedna pětina lidí. S váhou má u nás problém i stále více dětí. Odborníci doporučují pohyb, stačí prý tři hodiny týdně, tedy zhruba 26 minut denně.

 

Antonin Blaha ( 13. září 2018 19:10 )

 Fyzicka kondice mlade generace je tristni za to sebevedomi by mohla rozdavat.Staci se podivat na koupaliste a nevite jestli se mate smat nebo plakat,kolikrat matky maji hezci postavy jak jejich dcery a o chlapech se radeji ani nabavim vetsina z nich kdyby mela udelat 50 kliku v jednom zatahu tak umre😠

sores ( 13. září 2018 10:17 )

Ten kdo neumí zdravě, střídmě jíst a žere pra.sá.rny a hodně tak pak je z něj slon to je jisté.Mému sousedovi 25 let.nedělá problémy zblajznout 10 rohlíků denně, 3 zmrzky a další kvanta jídla. Ještě se tím chlubí. Ví že by neměl ale nemůže si prý pomoc.

Zobrazit celou diskusi