Syntetická marihuana – chemikálie, která se vyskytuje v podobě kuřiva mezi sociálně slabými obyvateli Ostravy, je zabiják! Ve světě se jí říká zombie droga, z lidí totiž dělá oživlé mrtvoly. Jejich tváře jsou bez výrazu, místo chůze se jen tak klátí. A to jsou ti „šťastnější“, kteří její užití přežijí… Podle policie mělo drogu už nejméně šest lidí, jeden nepřežil.

Kde se vzala?

Mezi odpadem měla najít drogou napěchované krabice zmatená bezdomovkyně. „Tvrdí, že viděla šest krabic, a že jednu vzala. V té bylo 50 velkých sáčků, v každém deset menších. Jeden by vystačil na jednu či dvě cigarety. Pokud máme toto množství v oběhu, hrozí smrt dalším lidem, i proto varujeme,“ řekl policejní šéf Tomáš Kužel.

V oběhu tak může být na tři tisíce silnějších dávek, nebo až 6000 slabších!

Kde jsou další drogy, nikdo neví

Kontejner vyvezli na skládku, a zatím se nepodařilo najít místo, kde jej popeláři vysypali. Ti si to nepamatují. „Potvrzeno je prozatím 500 sáčků, které rozdala nálezkyně mezi své známé. Jeden muž je mrtvý, pět se přiotrávilo, mezi nimi šestnáctiletý hoch,“ uvedl Kužel a dodal: „Na případu pracují desítky policistů.“

Droga je velmi nebezpečná, silná a navíc je složité odhadnout množství, které si lze aplikovat. „Nástup té drogy je velmi velmi rychlý a velmi nebezpečný,“ varuje Kužel.

V kombinaci s alkoholem je smrt jistá

Laboratoř potvrdila syntetický kanabinoid (marihuana) ve všech případech. „Zjišťujeme, zda byl z jednoho zdroje a víme, že pokud se kombinuje s alkoholem, je smrt téměř nevyhnutelná. Bezdomovec, který drogu pokouřil v pondělí večer v Komenského sadech a zemřel, měl v krvi tři promile,“ dodal ředitel.

„Drogu pokuřovali tři opilí muži bez domova. „Dva si jen dvakrát potáhli a padli k zemi. Okamžitě zmodrali. Třetí běžel do blízké hospody a volal pomoc,“ vysvětlil Kužel.

Intoxikováný chlapec nepil alkohol a tudíž jeho zdravotní problémy byly menší – měl „jen“ halucinace a omdlel.  V úterý v pozdních odpoledních hodinách se objevily další tři případy, opět šlo spíše o sociálně slabší lidi. Pociťovali dýchací obtíže, bolesti hlavy a závratě.

Syntetické jsou silnější než přírodní

Syntetické kanabinoidy jsou látky, které v mozku působí na stejné receptory jako THC, jedna z hlavních aktivních složek konopí. Jsou často prodávány jako legální alternativy zakázaných látek. Tak tomu bylo ještě nedávno třeba v Polsku. Syntetický kanabinoid lze popsat jako sušenou rostlinnou hmotu podobající se nadrcenému konopí nebo rostlinnému koření. Nejčastěji se kouří. Substance se však mohou vyskytovat i v krystalické podobě.

Odborníci v šoku

„Případ zabíjející syntetické drogy je v Česku opravdu ojedinělý. Troufám si říct, že jde o první případ tak objemné smrtící zásilky, o níž nevíme, komu byla určena a od koho pocházela. Mix této drogy a alkoholu vytváří smrtící koktejl, dochází k zástavám dechu nebo srdce. Nedá se odhadnout její množství při aplikaci, jde o vysoce riskantní záležitost,“ řekl specialista na závislosti Ivan Douda.