Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Peníze ze stavebního spoření už jen na bydlení: Slováci mění zákon, chtějí ušetřit

Autor: ČTK, Mii - 
12. září 2018
23:15

Slovensko od příštího roku zpřísní podmínky poskytování podpory v systému stavebního spoření. Změnou zákona o tom ve středu rozhodl parlament. Ministerstvo financí, které předlohu připravilo, si od opatření slibuje zvýšení efektivnosti poskytování státní prémie a úspory pro stát.

Klienti stavebních spořitelen nově přijdou o státní prémii, pokud naspořené peníze nepoužijí na financování stavebních prací či nákup nemovitosti. V současnosti mohou peníze použít na libovolný účel. Změna se po podpisu zákona prezidentem bude vztahovat až na smlouvy uzavřené od roku 2019.

Nejvyšší suma státní prémie bude zaokrouhlena na 70 eur (1795 korun) ročně z nynějších 66,39 eura (zhruba 1700 korun). K získání maximální prémie budou muset lidé v době stávajících nízkých úrokových sazeb naspořit více než v současnosti.

Minimální výše státní prémie, která závisí na výnosech státních dluhopisů, klesne na 2,5 procenta z nynějších pět procent ročního vkladu do stavebního spoření. Kromě toho nárok na státní prémii budou mít plnoletí klienti pouze v případě příjmu do 1,3násobku průměrné mzdy v zemi, která loni dosáhla 954 eur (24 470 korun) měsíčně.

Střední Evropa hraje ve stavebním spoření prim

Ministerstvo financí spočítalo, že na vyplácené prémii stát díky schváleným změnám v roce 2019 ušetří 14,7 milionu eur (377 milionů korun) a o rok později až 16,5 milionu eur (423 milionů korun). Úřad původně navrhoval ještě větší změny v systému stavebního spoření, což stavební spořitelny kritizovaly.

Podle dřívějších údajů je Slovensko za Rakouskem, Německem a Českou republikou na čtvrtém místě v rozšíření stavebního spoření v Evropě. V Česku státní prémie činí deset procent z uspořené částky v příslušném roce, maximálně ovšem z částky 20 tisíc korun.

Zobrazit celou diskusi