Triphopová kometa, která vznikla roku 1995 ve Spojeném království, hrála v Česku naposledy v roce 2014 v Brně, v Praze ještě o rok dříve. Fanoušky sice potěšila v červnu, kdy vydala deváté album Blaze Away s navrácenou zpěvačkou Skye Edwardsovou, žádné české město se ale na mapě nadcházejícího turné po evropských festivalech neobjevilo. 

Čeští obdivovatelé přesto nemusejí zoufat – podle dosud utajených informací, které se Blesk.cz podařilo získat, se totiž Morcheeba do České republiky přece jen chystá, a to hned v létě 2019! Kde a kdy přesně zahraje, zatím není jisté, kapelu bude ale nejspíš hostit jeden z velkých tuzemských festivalů, které se každoročně snaží nalákat návštěvníky na co nejlepší výběr velkolepých zahraničních stars. 

Historie kapely

Název kapely Morcheeba je odvozen z anglické zkratky MOR – middle of the road, tedy střed silnice – a slova „cheeba“, což je slangový výraz pro marihuanu. Skupinu v polovině 90. let založili bratři Paul a Ross Godfreyovi a zpěvačka Skye Edwardsová. Ta roku 2006 z kapely odešla, vydala sólové album, pak se ale vrátila. Před čtyřmi lety se z tria definitivně oddělil Paul Godfrey, údajně kvůli „hudebním i osobním neshodám“.