Aktualizováno: Podporu hodinkových technologií oznámil také MasterCard. V jednání jsou další čtyři banky, podpora Garmin Pay a Fitbit Pay se tedy brzy rozšíří.

Druhý update: Tiskovou zprávu poslal také Garmin, který připravil akci na výhodnější nákup hodinek Vívoactive3, které Garmin Pay podporují. Kupte je na stránkách www.garmin.cz a v nákupním košíku jako slevový kód zadejte prvních 6 cifer vaší Moneta Money Bank platební karty. Akce platí pro 200 nejrychlejších.

TIP: Jak vybrat chytré hodinky

Abyste si to mohli vyzkoušet, musíte mít platební kartu Visa od Monety a některé z podporovaných hodinek. U Fitbitu jsou to zatím pouze dva modely Ionic a Versa, během několika týdnů se přidá náramek Charge 3. U Garminu jde o Forerunner 645 a Vívoactive 3 (včetně variant Music) a špičkovou řadu Fēnix 5 Plus. Další modely u obou značek budou přibývat.

Uvedení těchto služeb je skvělá a docela překvapivá zpráva. Indicie z trhu zatím naznačovaly, že platby hodinkami jsou taková minorita, že se o ni banky nebudou zajímat. Prioritou  byly technologie pro platbu mobilem – Google Pay už máme téměř rok a Apple Pay bychom měli získat během následujících měsíců.

TIP: Fitbit vypustil chytré hodinky Versa do českých obchodů. Líbit se budou obzvláště ženám a sportovcům

Bezkontaktními kartami Češi platí 91 % všech transakcí, což nás celosvětově staví na druhé místo. Síť platebních terminálů je tedy velmi hustá, což je skvělý předpoklad pro šíření „hodinkových plateb“. Nevýhodou je nutnost koupit další zařízení, hodinky. Nejlevnější Fitbit Versa stojí 5 tisíc, nejdražší sporttester Garmin Fénix 5X Plus více než 21 tisíc. Výhodou je, že takový platební instrument máme u sebe i ve chvílích, kdy odkládáme jinak nepostradatelný mobil.

Snad se k Monetě už brzy přidají i další banky.