„Je schopný se otáčet kolem sedmi os. To mu umožňuje napodobovat lidské pohyby s větší hbitostí a přesností, než jakou mají běžné šestiosé roboty,“ řekla šéfka ABB pro ČR Tanja Vainio.

Extrémně univerzální parťák pomůže člověku v řadě oborů – například při montážích, kde jsou zapotřebí více než dvoje ruce. A makat umí nejen v dílně nebo na ponku, lze jej zavěsit i na strop.

Spolupráce lidí a robotů je stále větší

Vedle YuMiho si budou moci lidé od 1. října na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně prohlédnout i novou řadu robotických kontrolérů. Inženýři je vytvořili tak, aby zvyšovaly možnosti spolupráce lidí a robotů a využily všech výhod digitalizované továrny. 

Významnou novinkou bude lakovací robot, jehož přivítají zejména automobilky. V Brně bude k vidění první vzdáleně připojený robotický lakovací zvon vybavený senzory. Ten umožní dělníkům kontrolu kvality nástřiku vozů a diagnostiku stavu zařízení v reálném čase. Toto řešení zrychluje nástřik a zároveň snižuje počet defektů prakticky na nulu.

„Výrobci aut se tak mohou soustředit na optimalizaci kvality nástřiku v reálném čase místo náročné kontroly až po ukončení nástřiku,“ uvedla Tanja Vainio.