Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holčička (†2) zemřela doma, k tělíčku přijel poslanec ANO. Rodiče šokoval přístupem

Autor: simao - 
8. září 2018
18:33

Malá Vilemínka trpěla zákeřnou nemocí a naposledy vydechla ještě před završením třetího roku života. Nikoli v nemocnici, ale doma - rodiče ji měli v paliativní péči. Co však rodiče zarazilo, byl přístup lékaře, který přijel ohledat tělíčko jejich dcery, píše iDnes.cz. Poslanec Milan Brázdil (ANO), který pracuje pro olomouckou záchranku, se jich ptal, proč ji nechali doma zemřít. A přel se s nimi o pitvu. Brázdil, který v roce 2010 dostal ocenění za záchranu muže probodnutého obří třískou, nyní celou záležitost vysvětluje na svém Facebooku. 

„Když přiběhl do pokoje, tak rozhodil rukama a zeptal se: ‚Co to je?‘ Tím to začalo (...) Vyptával se, co nás to napadlo nechat ji zemřít doma, jestli k tomu máme nějaké náboženské důvody. Těch otázek bylo víc,“ řekla iDnes.cz Alžběta Heliksová, maminka zesnulé Vilemínky, která trpěla akutní lymfoblastickou leukemií.

Vytáhl na rodiče, že je poslanec

Holčička zemřela 8. května ve spánku. Kvůli domácímu úmrtí bylo nutné sepsat protokol. „A co čert nechtěl, dostavil se MUDr. Milan Brázdil,“ povzdechla si matka na Facebooku a 5. září zveřejnila stížnost podanou na lékaře, který je členem Sněmovny již od října 2013 a u záchranky dělá takřka třicet let.

Rodiče se s ním však dostali v tomto případě do sporu - a to v otázce pitvy. Brázdil měl údajně rodičům říct, že je nutná. Nesouhlasili. „Byli jsme poučeni, jelikož jsme spolupracovali s mobilním hospicem. Věděli jsme, že dcera zemře, a oni nás připravovali na vše nezbytné. Od nich jsem se dozvěděla, že pitva není povinná,“ vzpomíná nyní maminka s tím, že na odmítavý postoj rodičů Brázdil reagoval rezolutně: „V tu chvíli on vytáhl, že je poslanec, že zná zákony a ví, co je správné.“

Stížnost a omluva od ředitele záchranky

Na Brázdilovo chování podali rodiče stížnost letos v červnu. „Tón, jakým nás vyslýchal a vůbec celkové chování bylo velmi neurvalé a hrubé - jako bychom provedli něco špatného a snad Vilču nechali zemřít doma jen tak bez pomoci,“ píše paní Alžběta ve stížnosti.

Dcera jim prý před smrtí den ze dne chřadla před očima. „Kdo nezažil, nedokáže si představit, jaké to je dívat se, jak mu umírá dítě,“ stojí dál v emotivní stížnosti. 

Pan doktor naznačoval, že není běžné a vhodné nechat dítě zemřít doma (...) Chápu, že musel Vilču prohlédnout, zjistit, kdy zemřela a mohl, ale nemusel nařizovat pitvu, ale celé lze vyřídit slušně, empaticky a s ohledem na to, že právě zemřelo malé dítě (...) Opravdu mě nezajímalo, že pan doktor je poslanec,“ dodala Heliksová s tím, že se Brázdil dle ní zachoval jako „hulvát“.

Dočkala se osobní omluvy ředitele olomoucké záchranky. Nikoli od Brázdila samotného. Ten se vyjádřil k celé záležitosti v pátek 7. září taktéž na svém Facebooku.

Brázdil: Smrt dítěte je zdrcující

„V prvé řadě bych chtěl znovu vyjádřit hlubokou soustrast. Je mi líto každého ztraceného lidského života. Smrt blízkého, navíc dítěte, je vždy zdrcující událostí. Vím, o čem mluvím. Za téměř třicet let služby na záchrance jsem byl u tisíců případů, pomohl jsem tisícům lidem, ale také ohledal mnoho zemřelých,“ vzkázal Brázdil.

Politik, který vystudoval lékařskou fakultu v Hradci Králové, uvedl, že i přes léta strávené u záchranné služby si dosud „nezvykl“ na smrt dítěte. „Práce záchranáře je hodně psychicky náročná, ale když ji děláte tak dlouho a chcete ji dělat dobře, musíte být psychicky odolní. Věřte ale, že ani po třiceti letech služby jsem si na smrt, natož dítěte, nikdy nezvykl,“ píše nyní Brázdil.

Přestřelil? Postupuji profesionálně, brání se

Jako lékař se však prý vždy drží standardních postupů a snaží se chovat profesionálně. „Bylo tomu tak i v tomto případě, ale jsme jenom lidé,“ vzkázal Brázdil s tím, že se může stát, že „některá moje reakce se rodičům, kteří čelí tak složité životní situaci, může zdát neadekvátní“.

„Souhlasím, že lidský přístup, empatie a slušné chování lékařů je základ a nesmí se nikdy vytratit. A jestli paní Heliksová vnímala mou práci tak, že jsem zrovna tohle nezvládl, velmi mě to mrzí a tímto se jí a celé její rodině omlouvám,“ dodal Brázdil.

Zastánce eutanázie

Na svém kontě však má poslanec výroků, při kterých se dostal do při (nejen) kvůli zdravotnictví. Brázdil platí mj. za zastánce eutanázie - dobrovolné smrti v případě nevyléčitelné nemoci.

Stát dluží těžce nemocným lidem, aby se mohli rozhodnout, aby mohli říct, že nechtějí žít v nesnesitelných bolestech. Já osobně bych návrh podpořil,“ uvedl pro lidovky.cz.

Zkritizoval homosexuály, Babiš ho vyzval k omluvě

Právě Brázdil však také označil dle Českého rozhlasu homosexuály v červnu za postižené. „Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti,“ měl údajně napsat. Andrej Babiš následně Brázdila vyzval, aby se omluvil, on sám tvrdil, že došlo na dezinterpretaci jeho slov.

„Pro mě je to dost šokující prohlášení, do dnešní doby a společnosti vůbec nepatří. Sami s mojí paní máme hodně přátel, kteří žijí ve stejnopohlavních párech, dokonce jsme spolu byli na takové svatbě a přijde nám to úplně normální. Pan Brázdil by se měl za svá slova omluvit,“ napsal Babiš aktuálně.cz.

Spor s porodní asistentkou

Na jaře se pak Brázdil dostal do sporu s porodní asistentkou Janou Riedlovou kvůli domácím porodům, kdy žádala více práv pro porodní asistentky. „Miliony let tu ženské rodí děti a je to vlastně to nejlepší poslání. Co do toho kafráte. Co chcete. Poroďte Vy sama své dítě a buďte výbornou mamkou. Co vlastně chcete, co potřebujete. Nic!“ napsal na sociální síti Brázdil.

Následně Blesk Zprávám potvrdil, že je jednoznačně proti domácím porodům. „Dítě za to nemůže, že si matka zvolí nějakou alternativu a váznoucí porod pak to dítě poškodí. Chci, aby děti nebyly oběťmi alternativních maminek, ale aby přišly na svět tam, kde to odpovídá moderní medicíně,“ uvedl tehdy. 

Nyní však Brázdil čelí kritice za to, jak postupoval pro změnu při úmrtí holčičky taktéž v domácích podmínkách.

Pustil se i do kuřáků

Brázdil si občas servítky nebere. Ve Sněmovně je členem výboru pro zdravotnictví a také výboru pro bezpečnost. Letos zaujal na plénu svým projevem, když se řešilo možné omezení protikuřáckého zákona - o kuřácích mluvil jako o těch, co páchají „rituální sebevraždu“. 

„Taky jsem lékař. Nekuřák. Jasně, kouření škodí zdraví. Ale my jsme tímto vyhnali ty kuřáky ven a ten prostor venku je můj a všech, i kuřáků, nekuřáků, děcek, maminek atd. Vlastně my jsme je donutili, aby znečišťovali něco venku. (...) A ještě mi dovolte srovnání kouření se sexem. Sex je chtěná věc. Potřebná, společensky žádaná pro rozmnožování, ale i jako rekreace. Je to bezva věc. A teď si představte, že tuto věc, že sex, je vlastně zakázáno provozovat na veřejnosti. Toto se nesmí a je to žádané,“ říkal v červnu Brázdil a sklidil smích kolegů z poslaneckých lavic.

Ocenění od Klause za záchranu muže probodnutého třískou

Coby lékař pracující pro záchranku však má na kontě Brázdil nejen nespočet výjezdů, ale i ocenění převzaté z rukou prezidenta - v roce 2010 mu tehdejší hlava státu Václav Klaus udělil Zlatý záchranářský kříž. A to za záchranu muže s třískou v srdci.

K úrazu došlo na Prostějovsku, kdy Brázdil vyjel k případu, kdy se panu Jiřímu do těla zarazila obří tříska, která odlétla do pily. A to tak, že 10 centimetrů hluboko. Muž ztratil litr a půl krve, uvedl tehdy iDnes.cz. Ale přežil. A to právě i díky včasné pomoci záchranky v čele s Brázdilem.

Nastassja ( 17. září 2018 14:08 )

 Musím rict, že jsem podobné chování lékaře zažila take. Moje kamarádka umírala také doma a dr. se s ní loučila uz 14 dnu před umrtím. Nechci ani vzpomínat, v jakém pak byla má kamaradka stavu. Opravdu by jim trocha empatie neuškodila..obzvlášť, když se jedná o rodiče, kterým zemřelo právě dítě....

balcarova3 ( 10. září 2018 07:44 )

hňup? je to omezený ubožák...

mnpv ( 9. září 2018 16:51 )

Takové chování je neoddiskutovatelné a ty jeho kecy na adresu homosexuálů, z těch je jasně poznat, že pan doktor je magor

mnpv ( 9. září 2018 16:48 )

Jste hňup, co kdybyste si aspoň přečetl článek?

mnpv ( 9. září 2018 16:46 )

Vaše blbost, že si myslíte, že je něco zadarmo. Počkejte až Babiš nakoupí zdravotnická zařízení, to budou teprve pálky. Nevím koho volíte a je mně to jedno, ale Vy pracujete zadarmo? Pletete hrušky s jabkama a platit se Vám nechce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa