Pokud slyšíte o Ateliér ART Festu poprvé, nejste kulturními barbary. Tento jedinečný výstavní festival jde letos teprve do druhého ročníku. „Ateliér ART Fest vznikl z myšlenky, že umění nezná hranic a je mu vlastní svoboda. Proto i my jsme chtěli vytvořit svobodný prostor, v němž se mohou střetnout umělci, jejich publikum, nebo i ti, kteří se věnují umění jakožto obchodnímu artiklu, třeba galeristé,“ prozrazuje pořadatel Jiří Doležal. 

Rozličné mini-galerie

Že se jedná opravdu o svobodnou tvorbu, nikterak osekanou, zjistíte hned při vstupu do paláce. Před návštěvníkem se rozprostře hala rozdělená do několika dlouhých uliček se zákoutími, která se velmi liší. Zatímco jedna mini-galerie hraje barvami v podobě rozkvetlého lučního kvítí, o pár metrů dál visí černobílé tváře a na protější stěně zase modrá abstrakce. Pro lepší představu si pusťte video:

Video
Video se připravuje ...

Projděte si s námi Ateliér ART Fest Eva Fornálová

Návštěvníci tak mají před sebou i několikahodinovou prohlídku, jako by se octli na desítkách výstav. „Jdou z toho až oči kolem, co se počtu děl i stylů týče. Některé obrazy jsou jednoduše skvosty. Kdybych měla s sebou pořádný balík, už bych si jich domů odnesla nejmíň deset,“ smála se Silva, která se na akci vydala se svým partnerem. Další, co návštěvníci oceňovali, byla přítomnost autorů, které smrtelník běžně potká jen při vernisáži. Tady ale každý tvůrce stráví následující tři dny ve své mini-galerii.

Nejde nám o jméno!

Lidé často vybírají autora a dílo podle veřejných informací, což je podle mě chyba,“ podotýká Jiří Doležal, že je škoda, že tak často převládne promo nad opravdovým talentem. „Osobní setkání s autorem je mnohdy důležitější než tisíce článků v novinách. Neznámý autor tak může za půl roku třeba díky tomuto festivalu vystavovat v New Yorku. Přijedou galeristé z celého světa. U mnohých autorů vidíme obrovský nejen umělecký ale i investiční potenciál.“

Vystavená díla nejsou pouze ke kochání. V případě spříznění je možné si nějaký na místě rovnou zakoupit. Ceny obrazů a soch se výrazně liší. Nejlevnější objevíte od dvou tisíc, bez obtíží tady ale narazíte i na velkoformátové obrazy za dvacet tisíc. 

Kdy? Až do neděle 9. září
Kde? Výstaviště Holešovice, Praha 7
Vstupné? 250 korun, do 15 let je vstupné zdarma

TIP REDAKCE: Nebojte se vzít na akci celou rodinu. Objevíte tady i dětský koutek, kde si vaše ratolesti vyhrají s obrovským plátnem a fixami a tužkami, nebo si zde může nechat pomalovat obličej. Více informací o doprovodném programu objevíte tady.

Fotogalerie
55 fotografií