Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší oslavy: Přijde nová provokace a ukáže Kim při 70. narozeninách KLDR rakety?

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2018
09:25

Severní Korea v neděli 9. září oslaví 70. výročí vzniku jejich země. U příležitosti jubilea je připravena obrovská vojenská přehlídka. Experti se domnívají, že oproti loňským oslavám budou na ceremoniálu chybět mezikontinentální balistické střely, kterými se Kim Čong-un v předchozích letech rád chlubil. Severokorejský vůdce zřejmě nebude chtít provokovat svého nového „kamaráda“, amerického prezidenta Donalda Trumpa, uvedl deník Guardian.

Odborníci předpokládají, že se bude jednat o největší oslavy v historii Severní Korey, Kim Čong-un hodlá předvést nejen tisíce pochodujících vojáků a vojenskou techniku, ale i severokorejské umělce a sportovce. 

Oslavy bez raket

Skupina 38 North, která sleduje severokorejské aktivity, uvedla, že satelitní snímky nenasvědčují tomu, že se do vojenského průvodu zapojí také vozy určené pro přepravu balistických raket. Její experti dodali, že to vypadá, že Kim se chce zdržet jakýchkoliv provokací. Nicméně může dojít k tomu, že vůdce rakety alespoň „vystaví“ u vojenských základen.

Propaganda, ne provokace

„Pokud se v rámci oslav balistické střely objeví, Spojené státy by se k tomu měly postavit jako k propagandě a ne k provokaci. Ani jedna ze stran by neměla dopustit, aby něco zarazilo vyjednávání o denuklearizaci,“ uvedl bývalý diplomat a odborník na KLDR Mintaro Oba.

„KLDR si zakládá na image vojensky silného národa, který je schopen se ubránit všem hrozbám. To je hlavní téma, vedle oslavy vládnoucí rodiny Kimů, které na ceremoniálech uvidíme,“ dodal Oba. „Popravdě by mě ale překvapilo, kdyby v rámci tohohle výročí udělal Kim něco, co by ohrozilo vyjednávání s prezidentem Trumpem,“ prohlásil Oba.

Co by vyprovokovalo USA?

Na poněkud skromnějších oslavách, které proběhly v únoru, před zhruba 50 tisíci lidmi ukázal balistické střely dlouhého doletu Hwasong-15, které jsou teoreticky schopné zasáhnout Spojené státy. Rakety doprovodil zástup 13 tisíc vojáků, ale to bylo v době, kdy rétorika mezi USA a KLDR byla stále napjatá.

Vipin Narang, politolog z Massachusettského technologického institutu, uvedl, že jedinou věcí, která by mohla zastavit vyjednávání a „zmrazit“ vztahy mezi KLDR a USA, by bylo, kdyby Kim předvedl novou jadernou výzbroj, o které se až dosud nevědělo.

„Dal by tím jasně najevo nejen to, že ještě nezačal s denuklearizací, ale že pokračuje ve zbrojení a má rozsáhlý arzenál nukleárních zbraní,“ vysvětlil Narang. Je toho názoru, že i když v červnu na singapurském summitu předvedl smířlivou tvář, Kim pravděpodobně v dalších hovorech s USA zaujme agresivnější postoj.

Dorazí lidé z Číny, připojí se i Američané?

Vojenská přehlídka a další oslavy připadají na den, kdy KLDR navštíví představitelé několika zahraničních států. V neděli 9. září se rovněž budou konat masová vystoupení připomínající spartakiádu, sportovní hry byly po 5 letech obnoveny na Kimův příkaz.

Na oslavy severokorejského výročí dorazí například zástupce Číny, předního spojence KLDR. Přijede poradce čínského prezidenta Li Zhanshu, spekulovalo se o tom, že se dostaví i sám Si Ťin-pching. Zda dorazí i představitel USA zůstává otevřené.

Trump na konci srpna kvůli absenci pokroku ve vyjednávání zrušil cestu ministra zahraničí Mikea Pompea do KLDR. Navíc se mluví o obnově americko-jihokorejského vojenského cvičení, které Trump zrušil jako projev dobré vůle v novém vztahu mezi USA a KLDR.

 

Dannero ( 8. září 2018 09:43 )

vystavená balistická raketa ještě neznamená že to je nukleární zbraň.

Zobrazit celou diskusi