„Češi jsou národ zahrádkářů a Opavané nejsou výjimkou. Vnímáme, že je o parcely určené pro zahrádky velký zájem, v územním plánu, který vstoupil v platnost na začátku letošního roku, proto byla v oblasti u svaté Anny vyčleněna plocha pro novou zahrádkářskou kolonii,“ uvedl primátor Radim Křupala (ČSSD).

Území je v majetku města a má rozlohu zhruba 13 hektarů. Radnice prostor rozdělila na tři části zhruba po 100 zahrádkách.

Pronájem a možná i prodej

„Nyní bychom rádi zjistili předběžný zájem obyvatel. Počítáme s tím, že většina parcel bude k nájmu, aby si ji mohl pořídit každý Opavan. Není ale vyloučeno, že v případě poptávky část pozemků pronajmeme a část se prodá,“ řekl primátor.

Velikost jednotlivých pozemků se pohybuje kolem 300 metrů čtverečních. Na nich bude možné vybudovat zahradní chatku nebo sklad nářadí o celkové rozloze do 25 metrů čtverečních.

Nyní se hledá zdroj vody. Letos v lednu byl vypracován hydrogeologický posudek, který potvrdil přítomnost vody v oblasti v požadovaném množství. Na podzim necháme provést průzkumný vrt,“ uvedl hlavní architekt města Petr Stanjura.

VIDEO: Nemusíte mít zahradu, abyste mohli sklízet vlastní zeleninu.

Video
Video se připravuje ...

Nemusíte mít zahradu, abyste mohli sklízet vlastní zeleninu. FTV Prima