Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šli se projít, zaútočila na ně žirafa. Chlapec (3) a matka bojují o život

Autor: Mii - 
7. září 2018
13:30

Jaké nebezpečí může číhat v Jižní Africe na dvorku vlastního domova, zažila na vlastní kůži rodina britského vědce Sama Williamse. Jeho 3letý syn a manželka se šli projít kolem svého domů, když k nim přišla žirafa a brutálně je napadla. Dvojice nyní leží v kritickém stavu v nemocnici v Johannesburgu a panují obavy, že chlapci zvíře způsobilo trvalé poškození mozku. Informuje o tom server Telegraph.

K incidentu došlo v pondělí v malém městě Hoedspruit, které se nachází u Krugerova národního parku. Místo je oblíbené mimo jiné proto, že na park přímo navazuje, tudíž se chlubí zachovalou přírodou a hojnou faunou. Jenže přítomnost divokých zvířat rodinu Williamsových málem stála život.

Doktor Williams se zrovna vracel z běhu, kdy uviděl, jak jeho žena Katy a syn Finn bojují s agresivní žirafou. K překvapení celé rodiny se to stalo jen 150 metrů od jejich domu. Williamsovi se nakonec podařilo samici žirafy odehnat, ale už bylo pozdě - zvíře stihlo způsobit jeho manželce a synovi vážná zranění.

Okamžitě zavolal zdravotníky, kteří dvojici na místě ošetřili a přivolali vrtulník, jenž je odvezl do nemocnice Busamed Modderfontein v Johannesburgu.

Finn musel hned následující den ráno podstoupit operaci hlavy, aby byl v jeho mozku uvolněn tlak způsobený zraněními. Katy Williamsová, která pochází z Ameriky, skončila na operačním sále ve čtvrtek. Oba dva jsou stále v kritickém stavu, ale již stabilizováni.

Zatímco u Katy se očekává, že se pravděpodobně uzdraví bez problémů, u Finna hrozí, že bude mít trvalé následky. „Finnovi museli z mozku odoperovat krevní sraženinu. Řekli nám, že ho asi bude mít trvale poškozený,“ komentovala stav chlapce jeho teta Anne Oliverová. Zároveň dodala, že Katy je v umělém kómatu.

Žirafa bránila mládě

Riaan Cilliers, manažer oblasti, kde rodina žije, potvrdil, že k útoku došlo. Celá místní komunita je podle něj v šoku a modlí se na uzdravení rodiny. Jak Sam, tak Katy mají doktoráty z oblastí spojenými se zvířaty a v Jižní Africe provádějí výzkum. Jaký, neuvedl.

Podle Cillierse žirafa zaútočila proto, že u sebe měla dvouměsíční mládě a cítila se ohrožená. Incident byl souhra nešťastných náhod, které se v přírodě dějí, myslí si muž.

Domy přímo u národního parku

Hoedspruit se je město velice oblíbené mezi turisty. Díky své výhodné poloze u Krugerova národního parku zde bují výstavba – v místě, kde má dům rodina Williamsových, se nachází několik luxusních rezidencí s bazény, soukromými fitness a restauracemi, u kterých realitní kanceláře jako přidanou hodnotu uvádějí „výhled na divokou zvěř z pohodlí a bezpečí svého domova“.

Žirafy jsou býložraví tvorové a obvykle se k lidem nechovají agresivně. Jakmile se ale cítí ohroženy, mohou velmi silně zaútočit. Existuje několik případů, kdy žirafa v Jižní Africe usmrtila lidi – naposledy letos v květnu filmaře, který natáčel dokument. Žirafa, kterou se snažil zdokumentovat, náhle švihla svým krkem, čímž jej odhodila o několik metrů vedle. Filmař měl na místě rozdrcenou lebku.

Zobrazit celou diskusi