Na úkol šalamounsky vyzrála například architektonická firma GLUCK, která v oblasti Colorado Rocky Mountains postavila rozlehlou usedlost se zelenou střechou a částečně ji ukryla pod terén.

Konstrukční rozhodnutí je ohleduplné ke krajině nejen vizuálně. Stavba šetří energii prostřednictvím solárních panelů a využívá tepelné energie Země k udržení tepla. Dešťová voda je zadržována v nádržích.

Celkem se dům může pochlubit rozlohou 869 m2. Venkovní prostory zahrnují bazén a nádvoří s krbem zabudovaným do zdi. Solární panely na jižním výběžku účinně sbírají sluneční energii, která ohřívá nejen domov, ale také vodu v bazénu.

Z interiéru hraje prim spojení s okolní krajinou. Obyvatelům se tak nabízí nepřetržitý panoramatický výhled na hory a přirozené světlo, které zaplavuje interiér prakticky po celý den.

Dům má celkem dvě střechy. Primární šikmá střecha se zvedá od země v úhlu 20 stupňů. Pod ní se nachází otevřená společenská zóna, která zahrnuje obývací, jídelní a kuchyňský prostor. Druhá zelená střecha pokrývá východozápadní křídlo, které obsahuje tři ložnice a garáž.

Fotogalerie
11 fotografií