Holešovická tržnice se proměnila v obrovské výstaviště moderních technologií. Mezi asijskými stánkaři se celý čtvrtek proplétali lidé s visačkami na krku s názvem Future Port Prague. Festival moderních technologií se totiž oproti loňskému prvnímu ročníku rozrostl do více sektorů areálu. K původní otevřené venkovní části přibyly prostory v pravé části tržnice – přednáškový sál, výstavní hal i jedna věnovaná čistě virtuální realitě, kde návštěvníci doslova ztráceli pojem o čase.

Líbí se nám to tu ještě více nežli loni. Zvlášť tahle obří herna,“ těšil se návštěvník Patrik, který zkoušel jednotlivé brýle s virtuální realitou, na kterých bylo možné zahrát si nejrůznější hry – od jednoduchých tanečních až po složitější bojové. V rámci festivalu je možné nasadit si na oči i jedny z nejmodernějších brýlí od českých tvůrců VRgineers, o které stojí automobilky světových značek. 

Nejde tedy o brýle určené pro hráče nebo domácí uživatele, snažíme se, aby naše zařízení sloužilo co nejlépe profesionálním designérům a konstruktérům v automobilkách, leteckém průmyslu nebo armádě,“ vysvětluje Marek Polčák, jeden z tvůrců VRgineers.

Přesto si na Future Portu ve stanu Etnetera Group mohou návštěvníci zahrát akční hru, kde se octnou coby piloti v kokpitu bojového letadla. „Je to neskutečný zážitek. Člověk by tady vydržel hodiny. Ale fronta je neúprosná,“ smál se Ivan, který právě předal brýle dalšímu čekateli. 

Video
Video se připravuje ...

Future Port Prague 2018 Eva Fornálová

Domek pro hobity 

Fronty se ale nestály pouze na virtuální realitu. Velký zájem také vzbuzoval bílý domek, který zvenčí připomínal hobití sídlo budoucnosti. „Je to menší než karavan. Tak jsem zvědavá, kdy se tohle dostane do sériové výroby,“ hodnotila s úžasem návštěvnice Marie, která byla z prototypu minimalistického eko bydlení nadšená. Domek by totiž nepotřeboval napojení na elektřinu. Cenu jeho autoři však zatím ani nestanovili.

Festival nabízí i další interaktivní zábavu. Venku je možné projet se na segway vozítkách nebo se zúčastnit některého z tematických workshopů. Společně s lektory mohou návštěvníci vyrobit takzvané chatboty (počítačové programy určené k automatizované komunikaci s lidmi, pozn. red.), sestavovat crypto trezor i zkoumat nanovlákna. Festival budoucnosti potrvá až do pátečního večera.

Ochutnávka z prvního dne:

Fotogalerie
40 fotografií