Dům U Minuty ze začátku 15. století je součástí čtyř domů, ve kterých magistrát před časem vytvořil takzvané Pražské kreativní centrum. Za výhodné nájmy prostory poskytuje různým organizacím, působí tam například Skautský institut nebo městský Institut plánování a rozvoje (IPR). „Rekonstrukcí domu U Minuty se využití Staroměstské radnice nemění, pouze se upravují prostory tak, aby mohly být využívány současně a nekřížily se provozy turistů, svatebčanů a také účastníků akcí pořádaných magistrátem,“ řekl už dříve Blesk.cz mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) taktéž uvedla, že všechny stávající organizace budou moci v budově zůstat i po rekonstrukci. Ředitel majetkového odboru magistrátu Jan Rak k tomu dodal, že projekt byl projednán se zástupci institucí, které v rámci kreativního centra působí. To Blesk.cz potvrdil i ředitel Skautského institutu Miloš Říha. „To, že se domy přiléhající ke Staroměstské radnici opraví, je jedině dobře. Naše vztahy s magistrátem jsou korektní, obdrželi jsme i ústní ujištění, že prostory domu U Minuty zůstanou i po nadcházející rekonstrukci v užívání Pražského kreativního centra,“ uvedl.

Zastupitelstvo ale projekt s předpokládanou hodnotou 130 milionů přesto neschválilo - podle kritiků totiž návrh dostatečně nezajišťoval, že v prostorách instituce i po rekonstrukci zůstanou. „Projekt úplně negarantuje, že tam stávající funkce, Skautský institut a kreativní centrum, budou moci pokračovat,“ uvedl zastupitel a poslanec Jan Čižinský (Praha 7 Sobě). Podobnou námitku přednesla i náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice).

Poslední měsíce Praha rekonstruuje věž Staroměstské radnice. V první fázi rekonstrukce věže byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na věž vrátily věžní hodiny. Nyní následuje oprava orloje a kaple Staroměstské radnice. Vše by mělo být hotovo do letošních oslav 100. výročí vzniku Československa. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 55 milionů korun bez DPH.

 

Fotogalerie
30 fotografií