Nový pavilon je potřeba kvůli nedostatku krytých výstavních ploch, které slouží pro pořádání největších veletržních akcí. Těmi nejznámějšími jsou Mezinárodní strojírenský veletrh a veletrh zemědělské techniky Techagro. Společnost kvůli tomu tratí desítky milionů korun.

„Zároveň bude multifunkční a bude v něm možné pořádat kulturní či společenské akce, kterým bude moct přihlížet 2500 až 5000 lidí,“ uvedl mluvčí Veletrhů Jiří Smetana.

Pavilon bude mít označení D a bude navazovat na současný a památkově chráněný pavilon C, který se má proměnit na zázemí pro návštěvníky akcí právě v pavilonu D.

Vedení města zápůjčku odůvodňuje tím, že je výhodná pro obě strany. Město na finančním trhu nenajde lepší zhodnocení peněz a naopak Veletrhy se dostanou levně k penězům. Navržený úrok je zatím 1,8 procenta. Veletrhy by měly půjčku splácet v letech 2020 až 2024.

Veletrhy loni vytvořily zisk 60 milionů korun, letos by to mělo být přes 100 milionů korun. Dosud splácejí úvěr, který si vzaly na stavbu nového a již řadu let funkčního pavilonu, poslední splátku mají zaplatit v roce 2022.

VIDEO: Nadživotní socha T. G. Masaryka se vrátí na brněnské výstaviště.