Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exotická nemoc má v Chorvatsku první oběť. Smrtící komáři jsou i v Řecku a Itálii

Autor: ČTK, všm - 
4. září 2018
10:30

První oběť si letos vyžádala západonilská horečka v Chorvatsku. Během letošního léta, kdy do země přijely i statisíce Čechů, tu bylo diagnostikováno 26 lidí nakažených touto nebezpečnou exotickou chorobou. V Srbsku, s nímž Chorvatsko sdílí část hranic, nemoc letos připravila o život už 21 osob. Podobný počet lidí jí podlehl i v Řecku a Itálii.

O prvním úmrtí v Chorvatsku informoval server Index.hr s odvoláním na údaje chorvatského Ústavu pro veřejné zdraví (HZJZ). Podle tamních epidemiologů bylo několik případů nákazy západonilskou horečkou v Chorvatsku zaznamenáno i v minulých letech; přesné údaje ale neuvedli.

Onemocnění způsobuje vir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů.

Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých osob nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Itálie hlásí 22 úmrtí, Řecko letos 11

I v Řecku a v Itálii podlehlo nákaze 22 lidí. Většině Řeků, kteří zemřeli, bylo přes 70 let. S odvoláním na řecké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KEELPNO) o tom informovala agentura Reuters. Západonilskou horečkou podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos zatím neonemocněl žádný Čech.

Podle Italského národního ústavu zdraví se letos virem v Itálii nakazilo 255 osob. Poslední z 11 italských obětí byla žena (†77), která nákaze podlehla v nemocnici v Mantově.

V Řecku se západonilská horečka vyskytuje od roku 2010, kdy se jí nakazilo 262 lidí a 35 z nichž zemřelo. O dva roky později v důsledku nákazy zemřelo šest ze 48 infikovaných. V letech 2015 a 2016 úřady žádný výskyt této infekce nezaznamenaly. Letos úřady zaznamenaly 107 infikovaných, což je nejvíce od roku 2012, a 11 úmrtí.

Neobáváme se toho, že se západonilský virus nekontrolovatelně rozšíří, ale resort zdravotnictví a středisko KEELPNO zachovávají bdělost, řekl v rozhlase řecký ministr zdravotnictví.

Dva mrtvé ohlásilo také izraelské ministerstvo zdravotnictví, které zaznamenalo 68 případů nákazy, což je dvakrát více než minulý rok. Čtrnáct z infikovaných je ve vážném stavu.

Léčba nemoci chybí

U většiny lidí, kteří se západonilským virem nakazí, se neprojeví žádné symptomy, a tito infikovaní se tedy do statistiky nedostanou. Zhruba 20 procent nakažených dostane horečku a vykazuje další symptomy – mají vyrážku, bolí je hlava a v ojedinělých případech mohou dostat i zánět mozkových blan.

Vážné onemocnění propukne jen u jednoho procenta infikovaných, uvedlo americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Na tuto infekci neexistuje žádná specifická léčba.

Mladá fronta Dnes na jaře uvedla, že se na jihu Moravy vyskytují komáři, kteří virus mají v organismu. Podle odborníků se ale v tuzemsku virus na člověka nepřenesl.

„V minulosti byl diagnostikován pouze jeden pravděpodobný případ s místním přenosem v roce 2013 a dvě importovaná onemocnění v roce 2007 z Kypru a z Tanzanie,“ uvedl SZÚ.

Video  Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí  - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Více o tom, co je západonilská horečka čtěze ZDE

petr11 ( 4. září 2018 10:54 )

.....tak a příroda bude člověka zabíjet za to, jak člověk přírodě ubližuje

Zobrazit celou diskusi