Chceme, aby se strážníci soustředili spíše na bezpečnost a pořádek ve městě a méně na věci, které otravují běžné občany a nepřinášejí moc velký efekt,“ řekl starosta Jan Grois o zákazu, který začal platit v pondělí 3. září.

Budeme více dohlížet na pořádek v centru. Úkony spojené s botičkami nám zabíraly ale jen asi 5 % naší činnosti,“ vysvětlil šéf strážníků Ivan Budín. Upozornil, že to ale neznamená, že strážníci budou tolerovat špatné parkování.

Přestupek buďto strážníci vyřeší pokutou na místě, anebo řidiči najdou na okně svého auta upozornění s tím, že se mají dostavit na naši služebnu k dořešení přestupku. Pokud se tam nedostaví, předáme dokumentaci ke správnímu orgánu,“ vysvětlil  postup ředitel městské policie.

Znojmo si botičky nechá

Znojemská radnice má ve vlastnictví osm botiček, dalších 10 má půjčených. „Zůstává nám zákonné oprávnění pro jejich použití jako donucovacího prostředku např. v situacích, kdy by opilý řidič odmítal opustit auto. Vyřazovat je tedy nebudeme, nebo alespoň určitě ne všechny," upřesnila Zuzana Pastrňáková, mluvčí radnice.

VIDEO: Botička na autě spolehlivě brání odjezdu auta. Cizinec se ji proto v Praze rozhodl upilovat.

Video
Video se připravuje ...

Cizinec se rozhodne upilovat botičku na kole Městská Policie Praha, hudba: youtube.com