Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sodoma Gomora! Umělkyně pózovala nahá na poutním místě: Odvedla ji policie

Autor: ČTK - 
2. září 2018
09:27

Kontroverzní lucemburská umělkyně Déborah de Robertisová pózovala v pátek nahá na poutním místě v Lurdách na jihozápadě Francie. Informoval o tom na svém webu týdeník Le Journal du Dimanche. Performerku zadržela policie a za odhalování na veřejnosti skončila ve vazbě.

Video zveřejněné na Youtube ukazuje, jak 34letá umělkyně stojí se sepjatýma rukama uprostřed poutního místa a zahaluje ji jen modré roucho přehozené přes hlavu a ramena, které odkazuje na Pannu Marii. Jedna z věřících se pak pokouší nahou ženu zahalit, poté zakročí dva muži a jeden z nich performerku z místa odnáší. Na konci videa odvádí již oblečenou umělkyni policisté.

Bývalá členka feministické skupiny Femen se nedostala do konfliktu se zákonem kvůli svým aktivitám poprvé. De Robertisová se nechává fotografovat s odhalenými genitáliemi v muzeích od roku 2010, ale pozornost médií vzbudila až poté, co v roce 2014 pózovala v pařížském muzeu d´Orsay před realistickým obrazem Gustava Couberta nazvaném Původ světa.

Umělkyně se tehdy hájila tím, že jí nešlo o vytvoření banální reprodukce v duchu živého obrazu, ale o prohloubení Coubertova díla, které prý dámské intimní partie neodhaluje dostatečně.

Na počátku roku 2016 se zase v muzeu d´Orsay svlékla před slavným aktem Edouarda Maneta nazvaným Olympia a zaujala stejnou pózu jako dáma na obraze.

O rok později pózovala v kalhotách s rozparkem s roztaženýma nohama před obrazem Mony Lisy v pařížském muzeu Louvre. Soud posléze umělkyni vyměřil 35 hodin obecně prospěšných prací za to, že během incidentu kousla jednoho z hlídačů do paže. Za odhalování na veřejnosti ji soud nepotrestal.

De Robertisová tvrdí, že chce svými happeningy vyvolat otázky spojené s rolí ženy ve společnosti. Dříve před soudem uvedla, že ve své činnosti chce pokračovat, protože to považuje za svou uměleckou povinnost.

V jeskyni Massabielle poblíž městečka Lurdy v podhůří Pyrenejí se 11. února 1858 (a poté ještě sedmnáctkrát) údajně zjevila čtrnáctileté Bernadettě Soubirousové "dáma v bílém oděvu, modrém plášti a se žlutými růžemi u nohou". Do Lurd ročně přijíždí zhruba šest milionů návštěvníků, kteří převážně chtějí vidět jeskyni, v níž po zjevení Panny Marie vytryskl pramen. Jeho voda podle mínění mnohých má léčivé schopnosti a někteří věří, že dokáže i zázraky.

Video:Polonahá žena s umělým penisem se prodává v galerii v centru Prahy

Video  Polonahá žena s umělým penisem se prodává v galerii v centru Prahy  - Ladislav Novák/BPŽ
Video se připravuje ...

penecas ( 2. září 2018 16:27 )

vskutku velká umělkyně! spíš bude bláznivá.

tomestve ( 2. září 2018 12:07 )

Když pominu znesvěcení, pro katolíky poutního místa,tak by potřebovala zrcadlo,pohled na ni není zrovna pohledem pro bohy.

Antonin Blaha ( 2. září 2018 09:48 )

 Tak to chapu,dama s uskupeni Femen,uchylacky s vetrem v hlave😂😂😂

majka60 ( 2. září 2018 09:45 )

Ano , je to SODOMA GOMORA a co to divadlo v Brně, kde Ježiš znásilňoval muslimku atd...to bylo jako co? To mělo být kvalitní umění?!?

Zobrazit celou diskusi