Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Palandy, posilovna i dětský koutek? Dvacetihodinový let má změnit leteckou dopravu

Autor: peb - 
1. září 2018
12:30

Do čtyř let by se cestující měli dostat přímým leteckým spojením z britského Londýna do australského Sydney bez mezipřistání. Počítá s tím letecká společnost Qantas a teď hledá společnost, která pro ni na takovou trasu připraví letadlo. Spoj má totiž letět 20 hodin a lidé by to zvládli jen těžko pouze vsedě. O dalším pokroku v tomto projektu informuje agentura Bloomberg. 

„Myslíme si, že to dokážeme,“ řekl šéf společnosti Qantas Alan Joyce. Projekt Svítání, jak zní oficiální název, vyžaduje plánování, které umožní přemístit až 300 pasažérů s jejich zavazadly dál, než kdykoliv předtím. Počítat se také musí s náhradním palivem pro případy nouze.

Společnost Qantas přichází s návrhy toho, jak budou vypadat interiéry letadel při tak dlouhých letech. „Jsou tu nápady, že na palubě budou palandy, dětské koutky, a dokonce i místa pro cvičení,“ říká Joyce.

Qantas se rozhoduje mezi Airbusem A350 a Boeingem 777X. Obě firmy se budou snažit zaujmout při prezentacích v Sydney. „Boeing a Airbus jsou velice kreativní. Mluví se o tom, že na palubě by mohl být bar, křesla, pohovky a postele,“ dodal šéf Qantasu.

Airbus a Boeing bojují o zakázku

„Zjišťujeme jak nejlépe naplnit potřeby Projektu Svítání, ale nic bližšího o diskuzi se společností Qantas nemohu sdělit,“ stojí v e-mailu od společnosti Airbus. „Jsme si jistí, že dokážeme vyhovět představám zákazníka, co se dosahu a schopností týče,“ prohlásil Boeing. 

Joycův plán spočívá ve vytvoření sítě dlouhých přímých spojení. V březnu Qantas zahájil provoz linky mezi Londýnem a Perthem, která je prvním přímým spojením mezi Evropou a Austrálií. 

„Projekt Svítání“ bude tak dlouhý, že se kvůli němu budou muset měnit regule a smlouvy s piloty. V tom ale společnost Joyce problém nevidí. Předpokládám, že projekt bude spuštěn v roce 2022, řekl.

jasnovidec01 ( 1. září 2018 13:47 )

to bude luxusní pohřeb až to spadne...

Zobrazit celou diskusi