„Gratulace afghánským vlastencům k zneškodnění tří českých žoldáků-okupantů. Dobře vám tak, ostudo naší země!“ stálo například na plakátech, které se krátce po tragické smrti tří českých vojáků v Afghánistánu objevily na různých místech v centru Prahy. Policie začala ihned konat - autor zrůdného a bezcitného textu se totiž dopustil trestného činu.

Na základě důkazů jsme obvinili 36letého muže z Prahy ze spáchání zvlášť závažného zločinu podpora a propagace terorismu a přečinu podněcování k trestnému činu. K zajištění dalších důkazů významně přispěli i sami občané, kteří na některé další výlepy policii upozornili,“ uvádí vedoucí protiextremistického oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Vojtěch Motyka. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové probíhá vyšetřování na svobodě a dozoruje ho Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Trestní zákoník počítá pro někoho, „kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele“, s vězením na dva roky až deset let. Pokud by se činu dopustil tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, hrozí mu až patnáctiletý trest.

Rotný Martin Marcin (†36) a desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) z mechanizované jednotky v Táboře zemřeli v neděli 5. srpna. Zabil je sebevražedný atentátník, který se odpálil u spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu, když vojáci drželi hlídku. 

Video
Video se připravuje ...

Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) Lukáš Červený

Fotogalerie
39 fotografií