Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Švédského premiéra asi „vykoupe“ migrační vlna. Ve volbách posilují jeho kritici

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. září 2018
17:45

Protiimigrační strana Švédští demokraté míří ke svému historicky nejlepšímu výsledku v parlamentních volbách, které se ve Švédsku uskuteční 9. září. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění by Švédští demokraté mohli získat kolem 20 procent hlasů a stát se druhou či třetí nejúspěšnější stranou. Zvítězí zřejmě opět vládnoucí sociální demokraté, pravděpodobně ale s nejhorším výsledkem za posledních několik desítek let.

Podle serveru val.digital, který uvádí průměr z výsledků průzkumů řady renomovaných institutů jako Sifo, Ipsos či YouGov, má Švédská sociálnědemokratická dělnická strana podporu 24,1 procenta voličů, na druhém místě jsou s 19,9 procenta Švédští demokraté a třetí je Umírněná koaliční strana s 18 procenty hlasů.

Přijde velké zklamání sociálních demokratů?

Pro sociální demokraty premiéra Stefana Löfvena to znamená velké zklamání, protože by si tímto výsledkem oproti minulým volbám o téměř sedm procent pohoršili. Při hlasování v roce 2014 totiž získali 31 procent hlasů.

Pravicově populistická strana Švédští demokraté těží z nespokojenosti části obyvatel Švédska s migrační politikou vlády. Švédsko, které má 9,5 milionu obyvatel, bylo v roce 2015 svědkem obrovského přílivu migrantů. O azyl požádalo více než 162 tisíc lidí, což byl z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. Téměř třetina běženců přišla z válčící Sýrie.

Strana s neonacistickými kořeny

S migrační vlnou se v zemi zvýšilo napětí. Švédská vláda následně označila situaci za neudržitelnou a zpřísnila azylové podmínky, aby proud běženců mířících do země zpomalila. Strana Švédští demokraté, která má neonacistické kořeny, prosazuje ale podstatně přísnější opatření.

Podle srpnových průzkumů veřejného mínění by se do parlamentu dostala ještě Levicová strana, která má podle serveru val.digital podporu 9,9 procenta voličů, Strana středu s 8,7 procenta, Zelení s 5,6 procenta, Liberálové (5,5 procenta) a Křesťanskodemokratická strana (4,8 procenta).