„Po letních prázdninách se mění opatření, na něž byli cestující zvyklí v létě. Některé vlaky začnou jezdit na dolní nádraží a místo některých pojedou autobusy,“ uvedl Stanislav Krčma z Regionálního obchodního centra Brno Českých drah.

Opatření se mění proto, že na hlavní nádraží by se více vlaků nevešlo. Omezení se nadále týká vlaků, které přijíždějí do Brna od Střelic, kde se sjíždějí tratě od Moravských Bránic a od Jihlavy.

„Vlaky ve směru od Bránic a do nich pojedou všechny až na ojedinělé výjimky z dolního nádraží. Z hlavního pojedou pouze některé v brzkých ranních a ve večerních hodinách,“ uvedl Krčma. Na dolním nádraží bude zatím fungovat jedno nástupiště a k vlakům a od nich cestující na hlavní nádraží dovezou autobusy.

Autobusy místo vlaků

Osobní vlaky, které jedou do Zastávky a některé z nich do Náměště a do Jihlavy, nahradí ve všedních dnech mezi Brnem a Zastávkou autobusy. Vyjíždět budou z ulice Uhelná z parkoviště před obchodním domem Tesco.

O víkendech a ve svátky pojedou všechny vlaky z hlavního nádraží. I ve všední dny pojedou vybrané vlaky v brzkých ranních hodinách a ve večerních hodinách z hlavního nádraží.

Nejméně se výluka jako dosud dotkne rychlíků od Jihlavy. Nadále pojedou na hlavní nádraží, ale vzhledem k vyčerpané kapacitě musí cestující počítat s drobným zpožděním, údajně do pěti minut.

V prosinci to bude ještě horší

S mnohem větší výlukou musejí cestující počítat od poloviny prosince po celý příští rok. Zatímco nyní je příčinou výluky oprava mostů přes Křídlovickou a Hybešovou ulici a s tím související oprava pátého a šestého nástupiště, příští rok se bude dělat nové zabezpečovací zařízení.

Kvůli tomu Správa železniční dopravní cesty chystá na dolním nádraží podchod k ostrovnímu nástupišti a osobní dopravě tam místo jedné budou sloužit tři koleje. Kvůli velké výluce se staví i dostatečné zázemí pro cestující a zaměstnance.

VIDEO: Bude mít Brno hlavní nádraží u řeky?