Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš: Nejstarší premiér, který nepožádal o důchod

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
1. září 2018
05:00

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš vlétl do české politiky jako smršť. Letos se dočkal a stal se premiérem, nejstarším v novodobé historii České republiky. Prvenství drží i v jiné věci. Jako dosud jediný je v úřadu i trestně stíhaný. Babiš si se slovy o chátrání a tloustnutí nedávno postěžoval také na podlomené zdraví. A ač slaví 2. září 64. narozeniny a od listopadu loňského roku má nárok na důchod, podle svých slov si o něj zatím nepožádal.

Jen málokdo si může dovolit to, co Andrej Babiš. Jeho majetek podle dostupných údajů vrostl za poslední roky o více než 40 miliard korun. S 88 miliardami patří mezi nejbohatší Čechy, o „drobné“ v podobě důchodu si ještě nepožádal. Blesk Zprávy ho přitom loni upozornily, že na něj má nárok už od listopadu – on sám totiž do té doby tvrdil, že až od letošního ledna.

Babiš slíbil penzi dávat na charitu

„Ani nevím, jestli je to povinnost, na základě vaší informace se na to zeptám, důchod pak pošlu na charitu,“ sliboval Babiš loni v prosinci. Jak ale zjistily Blesk Zprávy, na charitu z důchodu premiér neposlal do dnešního dne ani korunu. Žádný totiž nepobírá.

„Ještě jsem o něj nepožádal. Nemám podklady ze Slovenska,“ vzkázal Babiš po své mluvčí Lucii Kubovičové.

Majetky Babišovi vynesly přes dvě miliardy

Ani loni v prosinci premiér netušil, jak vysokou penzi se svými příjmy má pobírat. Jisté je, že si podle dvou auditů, které si nechal bývalý ministr financí zhruba před dvěma lety zpracovat, byly jeho příjmy mezi lety 1996 a 2015 zhruba 2,4 miliardy korun. 

Babiš přitom slaví 2. září 64. narozeniny. Žádný mejdan ale podle svých slov nechystá. „Oslavy narozenin dělám výjimečně, když jsem slavil 40, 50, nebo 60 let,“ vzkázal Babiš, bratislavský rodák, který má dnes české i slovenské občanství.

Babiš byl voličem ODS, strana ho ale zklamala

Do politiky vstoupil Andrej Babiš v roce 2011, kdy začal veřejně kritizovat korupční prostředí v ČR. Nedlouho poté představil své sdružení ANO 2011 – tedy Akci nespokojených občanů. Co zkratka znamená, ale někteří členové ještě loni v únoru ani netušili…

V minulosti se Babiš netajil tím, že posílal peníze ODS, která ho ale prý jako voliče zklamala. A tak se vrhnul do politiky sám. Před předčasnými volbami v roce 2013 se netajil tím, že po telefonu ovlivňoval schůze Poslanecké sněmovny.

V roce 2010 se mu prý takto podařilo ovlivnit zákon o ovzduší, který mu měl zachránit investice s biopalivy. „Proč bych politikům nemohl volat? Vždyť jsou to moji zaměstnanci. Zvolili jsme si je ve volbách,“ citovaly před pěti lety Babiše Parlamentní listy.

„My jsme volali Kalouskovi a já nevím, komu dalšímu, dělala to hlavně Agrární komora. Proč bych se toho nezúčastnil? Co je na tom špatného, volat politikům, to je hned korupce?“ podivoval se v roce 2013 dnešní premiér.

Pět let práce v Maroku a kariéra po revoluci

Před vstupem do politiky Babiš působil jako referent v Chemapolu Bratislava (později Petrimex). Před pádem komunismu, v letech 1985 až 1990, byl pět let obchodním zástupce v Maroku. V roce 1991 se vrátil do Československa a pracoval znovu v Petrimexu, tentokrát na manažerských postech, a zároveň se podílel na založení české pobočky firmy, která se později přejmenovala na Agrofert.

V roce 1995 musel z Petrimexu odejít, pozice v Agrofertu si ale udržel a postupně firmu ovládl a vybudoval z něj holding, který patří k největším zaměstnavatelům v České republice. Ještě před volbami v roce 2013 koupil vydavatelství Mafra s předními českými médii, po vstupu do vlády a po přijetí zákona o střetu zájmu ale převedl vydavatelství, Agrofert a firmu SynBiol do svěřenských fondů.

První funkce Andreje Babiše: vicepremiér a ministr financí

První vysokou politickou funkci získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš v lednu 2014, kdy se stal vicepremiérem a ministrem financí v koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten ho ale loni v květnu po vládní krizi nechal odvolat. Hlavním sporem bylo Babišovo podnikání.

Na veřejnosti se řešily okolnosti nákupu korunových dluhopisů Agrofertu. Opozici i premiérovi Sobotkovi vadil princip - jejich výhoda totiž spočívá v tom, že držitel neplatí ze získaných úroků daň z příjmu.

Tehdejší předseda ČSSD a premiér Sobotka nejprve oznámil, že po sporech s vicepremiérem navrhne Babišovo odvolání z vlády, jenže to odmítal prezident Miloš Zeman. Sobotka tedy přišel nejdříve s návrhem své demise, nakonec ale přece jen navrhnul odchod Babiše. Zeman chvíli jeho odvolání protahoval, a premiéra Sobotku si pořádně na Hradě vychutnal a ukázal mu pověstnou hůl.

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jako svou nástupkyni Babiš na ministerstvu financí navrhnul Babiš svou náměstkyni Alenu Schillerovou. Do její kompetence ale spadala finanční správa, která měla předsedu hnutí ANO prověřit kvůli dluhopisům, a tak její nominaci odmítl Sobotka akceptovat. Ministrem se nakonec stal Babišův kritik v rámci hnutí Ivan Pilný.

Video  Babišova expertka Schillerová: Vy si myslíte, že volám na berňák, aby nešetřil Babiše? Absurdní!  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Čapí hnízdo a dluhopisy

V současné době se Babiš potýká s policejním vyšetřováním kvůli výstavbě farmy Čapí hnízdo. Ta patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu, poté ale změnila formu vlastnictví a nebylo tak možné dohledat majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět do skupiny Agrofert.

Babiš byl obviněn pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie, první místopředseda ANO a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek pak kvůli dotačnímu podvodu. Oba přitom jakoukoli vinu odmítají. Ještě před volbami v roce 2017 Sněmovna oba politiky vydala k trestnímu stíhání, po volbách ale získali znovu imunitu, poslanci tak o jejich vydání hlasovali letos 19. ledna na žádost policie znovu. Babiš i Faltýnek podali žádost proti svému stíhání. Zatímco Faltýnkovi státní zástupce vyhověl, premiér čelí trestnímu stíhání do dnes.

Dotace na Čapí hnízdo prověřoval Evropský úřad proti podvodům (OLAF). V závěrech zprávy se píše o podezření na porušení českého i unijního práva. Ministerstvo financí rozhodlo o vynětí Čapího hnízda z unijního financování, jak si Evropská komise přála, a farma vrátila dotace zpět Středočeskému kraji.

Pozornost a kritiku vzbudila také kauza nahrávek zveřejněných na internetu, na kterých se Babiš urážlivě vyjadřuje o členech bývalé vlády a mluví o připravovaných článcích v médiích, která koupil. Podle Babiše jsou nahrávky sestříhané, a premiér tvrdí, že se stal obětí provokace. Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) prověřoval, jestli za útoky na Babiše přes twitterový účet Julius Šuman nestáli jeho agenti.

Spolupracoval Andrej Babiš s StB?

Před listopadem 1989 byl Babiš členem Komunistické strany Československa (KSČ). Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se navíc v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie údajně získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu.

V červnu 2014 bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích StB evidován jako její agent neoprávněně. ÚPN se proti verdiktu odvolal. Závěr soudu prvního stupně v červnu 2015 v odvolacím řízení potvrdil bratislavský krajský soud. Loni 12. října ale slovenský ústavní soud verdikty zrušil a vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Ten letos v únoru zamítl Babišovu žalobu, že je neoprávněně evidován jako agent StB. Babiš poté podal dovolání ke slovenskému nejvyššímu soudu, který to zamítl. Babiš poté zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva.

„Žalobu opírám o to, že jsem vyhrál tři soudy. A ústavní soud z nepochopitelných důvodů a těsně před volbami rozhodl o tom, že jsme žalovali špatnou instituci,“ odůvodnil žalobu premiér, který žaluje Slovensko jako slovenský občan.

Dvě vlády a spolupráce s komunisty

V předčasných parlamentních volbách v říjnu 2013 skončilo ANO sice druhé o čtyři roky později. V říjnu 2017 už ale vyhrálo volby a s výsledkem 29,64 procent hlasů získalo ve Sněmovně 78 mandátů.

Poprvé se stal Babiš premiérem 6. prosince 2017. O týden později prezident Miloš Zeman jmenoval jeho menšinovou vládu o týden později. Ve Sněmovně ale jednobarevný kabinet nezískal důvěru – podporu vládě odmítly dát všechny zbylé politické strany ve Sněmovně. Přímou spolupráci s SPD a KSČM zas odmítal Babiš.

Podruhé se stal Babiš premiérem půl roku od svého prvního jmenování – tedy 6. června 2018. Po zdlouhavém vyjednávání nakonec sestavil koaliční vládu s ČSSD za tolerance KSČM. Ministři získali důvěru Sněmovny krátce po půlnoci 12. července.

Sociální demokraté hlasovali o účasti ve vládě ve vnitrostranickém referendu. Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, a pověřil řízením české diplomacie nakonec šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

„S podporou komunistů byl zvolen prezident Havel i Klaus,“ okomentoval Babiš nový vliv komunistů na vládu po 29 letech od pádu komunistického režimu v tehdejším Československu.

Nejen kvůli tomu na Babiše lidé pískali při pietním aktu 21. srpna při výročí okupace Československa z roku 1968 u budovy Českého rozhlasu.   

Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

S Monikou Babišovou žil Babiš 23 let na „psí knížku“

Z prvního manželství má Andrej Babiš dvě děti. Se současnou manželkou žili spolu 23 let na „psí knížku“. 29. července 2017 ale spadla klec a Babiš šel znovu do chomoutu. Ke svatebnímu veselí si manželé vybrali tolik propíranou farmu Čapí hnízdo. Na mejdanu roku zahrál například i Michal David. S manželkou Monikou (45) má další dvě děti - dceru a syna.

Babišův otec Štefan Babiš zastupoval Československo například při jednání GATT (Všeobecné dohody o clech a obchodu) v Ženevě a také pracoval jako poradce při OSN.

Video  To nejlepší ze svatby Andreje Babiše: Vášnivý polibek a nevěsta s nadupaným korzetem!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Andrej Babiš: Zdraví mi kvůli politice chátrá

Během svého působení v politice si Babiš několikrát postěžoval také na své zdraví. V roce 2016 při projednávání státního rozpočtu seděl ve Sněmovně s rouškou a popíjel čaj s medem, nedlouho předtím ho hospitalizovali kvůli závratím a nevyhnuly se mu ani problémy se zrakem.

„Moje zdraví chátrá, protože jsem přibral 15 kilo v politice,“  prozradil premiér nedávno reportérovi Blesk Zpráv při Dni zdraví pořádaném ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Babiš a Facebook - díky sociálním sítím změnil fungování politiků

Andrej Babiš byl zároveň prvním politikem z velké strany, který se svými voliči začal ve velké míře komunikovat pomocí sociálních sítích. Babišův profil na Facebooku sleduje přes 160 tisíc lidí. Premiér zde se svými fanoušky sdílí fotky ze svých setkání a cest, ale zároveň se zde často vyjadřuje i k aktuálním problémům.

Kromě Facebooku je Andrej Babiš aktivní i na sociální síti Twitter. Není zde ale tolik aktivní a to i přesto, že jeho twitterový účet sleduje více než dvojnásobné množství lidí. 

cezar8 ( 2. září 2018 11:16 )

marmat - Je velice úsměvné, že se v zemi, kde se rozkradla v devadesátých letech podstatná část státního majetku v privatizaci, korupcí odtekly další miliardy minulými "tak čestnými" politiky, ale vedou se tanečky a kritika jen na Babiše, kde se neukradlo nic, ba naopak se konečně něco pořádného děje a hlavně se maká......

marmat ( 2. září 2018 09:42 )

Jediný, kdo se upřímně těší na vyřízení důchodu pana premiéra (čeká na podklady/výpisy ze Slovenska pro podání) jsou SAMOŽIVITELKY !!! Už 5 let jde rovnou na účet jeho charity pro tuto skupinu celý plat z PS a důchod přislíbil přidat......

marmat ( 2. září 2018 09:35 )

cezar8: bingo!Taková stella je placený trollí rozdmychávač diskuzí....potřebuje přes prsty...nutně. Tvoří trollí chobotnici, která má DVĚ role:1)ovlivnit primitivy, 2)vzbudit jakékoliv emoce pro nové klikání=prachy na provozovatele diskuze.

cezar8 ( 2. září 2018 09:03 )

stella - Váš příspěvek je příkladem toho, jak drzý hlupák využívá právo svobody slova....

kryptajentakjen ( 1. září 2018 22:18 )

magorka: Na to z důchodu nemáš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa