Odvážný projekt, jenž měl na jednání rady Dolínek předkládat, počítal s výstavbou lanovky nad Vltavou mezi Letenskou plání a Dvořákovým nábřežím. Zajistit ho měla soukromá firma Lanovka Letná na vlastní náklady, které by se jí vrátily ze vstupného během 15 let. Termín výstavby byl navíc šibeniční – měla se totiž otevřít už v říjnu ku příležitosti 100. výročí založení Československé republiky. Náměstek nakonec od záměru návrh radě předložit ustoupil. O případu informovala MF Dnes.

„Na magistrátu se asi rozdávají nějaké drogy a mně neřekli kde,“ řekla náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice/Zelení). Problém měli také oba starostové městských částí, kterých se měl projekt týkat. „Nikdy předtím jsem o tom neslyšel a je to pro mě představitelné, jako kdyby měla vést lanovka z Prahy na Matterhorn,“ komentoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Podle starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha 7 Sobě) by případná lanovka neměla sloužit jako atrakce, ale jako doprava. 

Podle mluvčího IPR Marka Váchy by lanovka neměla krajině dominovat a měla by vést spíš podobnou trasou jako kdysi – od dolního vyústění Letenského tunelu směrem k Letenskému zámečku. Problémem je také navržený termín výstavby. „V takovém termínu není výstavba reálná. Projekt není v územním plánu, jeho změna přitom může trvat třeba rok,“ uvedl pro MF Dnes Vácha.

Fotogalerie
5 fotografií