Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Hasiči, policisté i úředníci si polepší. Platy vzrostou v průměru o 8 procent

Autor: ČTK, trm - 
29. srpna 2018
13:35

Vláda ANO a ČSSD se dohodla na růstu platů ve veřejné sféře. Platy státních zaměstnanců vzrostou v příštím roce v průměru o osm procent, více ale dostanou přidány profese, kde se bere nejméně peněz. Po jednání kabinetu to řekl premiér Andrej Babiš. Navýšení platů si vyžádá navíc tři miliardy korun ze státního rozpočtu. Na druhou stranu se bude na státních úřadech a ve státních organizacích propouštět. Zruší se 1327 pracovních míst. Ve skutečnosti jich je ale obsazených jen 281.

Platové tarify ale neporostou plošně. Většině pracovníků by se měly zvednout o čtyři procenta, vojákům a policistům pak o dvě procenta. Navýšení u jednotlivých profesí chce vláda v pátek projednat s odbory. 

Do platů by mělo putovat o tři miliardy korun víc, než vláda původně plánovala. Navrhovala nejdřív 22,3 miliardy. 

Podle informačního systému o průměrném výdělku pracovalo letos v prvním čtvrtletí ve veřejném sektoru 682.500 lidí. Dostávali plat od státu, samospráv a ze zdravotního pojištění. Průměrný plat ve veřejném sektoru činil v prvním kvartále 32.725 korun. Meziročně se zvedl o 14,2 procenta. Polovina lidí vydělávala přes 30.623 korun.

Víceméně jsme se domluvili na kompromisu, který rezultuje do průměru asi osm procent s tím, že je to podle jednotlivých profesí,“ uvedl Babiš.

Alespoň 2000 korun pro vojáky a policisty

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požadovala růst tarifů o deset procent pro všechny. Vláda počítala s desetiprocentním tarifním navýšením jen pro učitele, suma na platy se jim má zvednout o 15 procent. O desetinu peněz víc si rozdělí neučitelské profese. Ostatní by si měli přilepšit méně. Většině pracovníků se má tarif zvednout o čtyři procenta.

Vojáci a policisté by měli na tarifu dostat o dvě procenta víc a k tomu by měli mít víc financí na rizikový příplatek. „Každý by měl dostat aspoň 2000 korun měsíčně,“ dodal Babiš.

Snažili jsme se, aby se navýšení co nejvíc dotklo těch, co mají nižší příjmy,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vláda se podle něj bude snažit zajistit, aby se pracovníkům rozdělily i prostředky na odměny. Měli by je dostat třeba lidé na úřadech práce, kteří přímo pracují s klienty. Podle Hamáčka by kabinet mohl vydat vládní nařízení o rozdělení sumy.

Úřady čeká i propuštění

Státní úřady a organizace by pak měly od příštího roku zrušit 1327 míst, z toho 281 míst je obsazených. Rozpočet by tak měl uspořit 1,24 miliardy korun.  „Resorty vyslyšely apel paní ministryně (financí Aleny Schillerové) a můj a od 1. ledna 2019 by mělo dojít ke snížení míst o 1327,“ řekl Babiš. V procentuálním vyjádření by podle něj nejvýraznější pokles míst měl nastat u ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo financí plánovalo v prvním návrhu rozpočtu zrušit neobsazená tabulková místa v celkovém počtu 2221. Ušetřit se tak mělo 3,4 miliardy korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa