Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řetězec čelí bouři kvůli oblečení se znakem SSSR. Nabízí trika, tílka a mikiny

Autor: ČTK, Mii - 
28. srpna 2018
21:15

Kontroverze na sociálních sítích vyvolal počin amerického řetězce Walmart, který dal do prodeje trička a další módu se sovětskou symbolikou: srpem a kladivem a nápisem CCCP, což v azbuce znamenalo zkratku SSSR pro Svaz sovětských socialistických republik. Za 19,99 dolaru (asi 438 Kč). Diskutující se okamžitě začali ptát „jestli nemají i se svastikou“. Obchod, který má v nabídce i mikiny a tílka, podle nich nahrává Kremlu a propaguje symboly státu, který má na svědomí vraždy a utrpení milionů lidí.

„Symboly masových vražd, dostupné za snížené ceny. Díky Walmarte,“ ironicky poznamenala na Twitteru americká publicistka Anne Applebaumová, svého času oceněná Pulitzerovou cenou za knihu „Gulag. Historie“ o sovětských vězeňských táborech.

„Doufám, že ,géniům' v marketingu Walmartu je zle, když se zpětně podívají na tento hloupý nápad,“ přisadil si finančník William Browder, který se před několika lety zasadil o přijetí protiruských sankcí v americkém Kongresu.

Nechybějí ovšem ani parodie, ani výzvy k bojkotu řetězce, podle kterého se symboly někdejšího Sovětského svazu staly kontroverzními ikonami popkultury, podobně jako třeba tvář revolucionáře Che Guevary.

zlymikes ( 29. srpna 2018 05:58 )

Jasně že mají svobodu - svobodně se střílí na potkání

zlymikes ( 29. srpna 2018 05:53 )

a křížek kdekoliv nikomu nevadí? Přitom církev má za sebou mrtvých jako málokdo a nikomu to nevadí. A četl někdo o tom,že komunisté prznili děti? Flanďáci každý den!

asijo ( 29. srpna 2018 03:13 )

Proč pomatený,je to pravda,americká vlajka pomatencům nevadí?

Lidmila ( 29. srpna 2018 01:48 )

Asi před 10 lety to tady nosil fotbalista Śmicer.

illyria ( 28. srpna 2018 23:58 )

V USA mají doopravdickou svobodu, takže když chtějí, tak si klidně můžou triko se svastikou nosit, to samé platí i o tomhle.... Nemá to náhodou v demokracii a kapitalismu vyřešit ta "neviditelná ruka trhu"?

Zobrazit celou diskusi