Střecha Lucerny se zazelenala. Kavárník Ondřej Kobza opět zpřístupnil střechu Lucerny. Namísto loňských sedmi dní, po které byla běžně nepřístupná plocha otevřená, si ji veřejnost bude moci vychutnat hned 15 dní, a letos dokonce proměněnou k nepoznání s řadou „atrakcí“. „Inspirací k zatravnění střechy byly mimo jiné i zahraniční zákony, které ve vyspělých zemích, například ve Francii, fungují. Každá nová budova tam musí mít na střeše zahradu nebo solární panely,“ vysvětluje Kobza, odkud jeho myšlenka pochází.

Louka jen na 15 dní?

Trávník, který střechu paláce Lucerna v samém srdci Prahy nyní pokrývá, je ale umělý. „Živý by byl nejenom příliš drahý, ale také neekologický, kolik by se na jeho udržení spotřebovalo vody,“ vysvětluje kavárník. Navíc to má i další výhodu. „Trávník poté srolujeme,“ dodává s tím, že v prosinci by na střeše mohlo vzniknout kluziště a v létě pro změnu minipláž.  

Kus přírody ale na střeše přece jen zůstane natrvalo – nikam se stěhovat nebudou květináče, kterých je nyní na střeše na 150 kusů. „Další plánujeme přidávat a přidávat,“ vysvětluje Kobza svůj záměr. „Jde nám o to vytvořit symbol, abychom inspirovali další.“

Video
Video se připravuje ...

Kobza proměnil střechu Lucerny v louku. Eva Fornálová

Šachový koutek, piano i králíkárna

Kromě flóry ale do centra Kobza přivezl také zástupce živočišné říše – v zahradě totiž objevíte kurník se slepicemi, ptačí voliéru, pobíhající králíky i kozy – jednu živou a tu druhou gymnastickou. K využití je volně také šachový koutek a už při vstupu návštěvníky kromě vánku přivítají tóny klavíru, který stojí u kurníku a králíkárny. Ještě o kousek výš se pak rozprostírá před očima zelený park s paprikami, motýlími kuklami, malými jabloněmi, ping-pongový stůl připravený na líté souboje i jukebox veršů, takzvaný poeziomat, který ozvláštňuje výhled na panorama Pražského hradu.

Rande za čtyři stovky

Tahle podívaná ale není zdarma. Rande pro dva dospěláky vyjde na 400 korun, pokud jste studenty nebo seniory, zaplatíte 150 korun. A děti do 10 let mají vstup zcela zdarma. „Projekt nemá svého investora. Nestojí za námi žádná firma, která by nám vše zaplatila, musíme tedy spoléhat na tisíce podporovatelů, jakými jste právě vy,“ vysvětluje Kobza.

Tip redakce: Doporučujeme se sem vydat po páté hodině odpolední. Až do osmé tady každý den budou k poslechu dvacetiminutová klavírní okénka, která zajistí hbité prsty profesionálů. 

Kdy: Až do 11. září od 12 do 20 hodin
Kde: Střecha Lucerny, páternosterem vzhůru naproti Velkému sálu
Vstupné: 200 korun dospělý, 150 korun snížené vstupné

Fotogalerie
40 fotografií