Už na začátku vám ale musíme prozradit, že výběr TOP levných telefonů je skutečně náročný a klidně bychom zde mohli uvést telefonů třeba 10 a všechny by byly dobré. Většina telefonů musí totiž ořezávat stejný hardware i funkce, aby docílily kýžené cenovky.

Je také jasné, že telefon do 4 tisíc není ten nejlepší a pokud v nějaké kategorii výjimečně vyniká, v jiné zase většinou ztrácí. Proto se na mě nezlobte, když se zrovna váš vysněný mobil v tomto přehledu neobjeví. Mimochodem jedním z kritérií, na které opravdu při výběru dáme je i poruchovost přístrojů, dostupnost náhradních dílů atd.

Dost už ale řečí a začněme. První telefon, který rozhodně stojí za úvahu je Nokia 3.1. Ta nabízí výborné zpracování s hliníkovým rámem, přičemž záda mají velice příjemnou texturu, díky které se zařízení pohodlněji drží. Vepředu najdeme 5,2“ displej v moderním poměru stran 18:9 a velkou výjimkou je přítomnost NFC čipu, díky němuž můžete platit u bezkontaktních pokladen.

A pokud jste to ještě nevěděli, telefony Nokia v sobě mají čistý Android, takže na ně přicházejí jakékoli aktualizace operačního systému prakticky okamžitě. Aktuální cena Nokie 3.1 je příjemných 3 490 Kč.

Smartphony z Číny za rozumnou cenu

Druhým v pořadí je smartphone Redmi 5 od populárního výrobce Xiaomi. Tato značka vyniká již roky jedním z nejlepších poměrů ceny a výkonu na trhu. Dokonce se v prvním čtvrtletí letošního roku vyhoupla již na 4 místo v prodeji mobilních telefonů v Evropě.

I když Redmi 6 klepe pomalu na dveře, Redmi 5 je stále dobrá volba. Díky svému 5,7“ HD displeji v poměru stran 18:9, silnějšímu procesoru Snapdragonu 450 a 3GB RAM se za cenu 3 790 Kč rozhodně vyplatí koupit.


Na třetím místě bychom mohli současně uvést telefony Honor 7A nebo Huawei Y6 Prime 2018. Honor 7A za cenu 3 790 Kč disponuje tenkými rámečky kolem velkého 5,99“ displeje, duálním zadním fotoaparátem, čtečkou otisků prstů a samozřejmě 3GB RAM. V Honoru si navíc podobně jako v Huawei potrpí na design a rozhodně tak půjde o jedny nejpopulárnějších zařízení letošního léta.

Dále značka Nubia se jednou za čas objeví, vychrlí skvělé modely a pak zase půl roku spí. Model Nubia N2 zaujal čtvrté místo na našem seznamu především díky velké baterii o kapacitě 5000mAh, což vám zaručí klidně i 3 dny fungování na jedno nabití. Dále se může pochlubit parádním AMOLED displejem, 16Mpx předním fotoaparátem a ambiciózními 4GB RAM a 64GB uložištěm. Opět jde beze sporu o jeden z nejlepších poměrů ceny a výkonu. A cena? Velice rozumných 3 990 Kč.

Samsung nesmí chybět

Nebylo by to správný list TOP 5 telefonů, kdyby zde chyběl zástupce té vůbec nejprodávanější značky v ČR. I když je Samsung známý tím, že v poslední době nějak nestíhá držet, zejména cenou, krok s dravými čínskými firmami, přece jen se jeho zástupce v našem seznamu objevil.

Model Galaxy J3 2017 je sice loňský, ale v kompaktních rozměrech nabízí 5“ displej a povedený 13Mpx zadní fotoaparát se světelností f/1.9. Ano, není to extra výkonné zařízení, ale pokud máte rádi značku Samsung a máte hluboko do kapsy, určitě zauvažujte i o tomto kousku za 3 990 Kč.

Které značce dát přednost?

To bylo našich TOP 5 telefonů do 4 tisíc. I když jsme zde neuvedli často skloňované značky Cubot, Doogee, Meizu a podobně, nevadí. Při výběru mobilního telefonu se hlavně soustřeďte kromě jiného na to, jakým způsobem je daná značka v ČR zastoupena.

Zda zde působí oficiálně, jaké má servisní zázemí a tak dále. Každý mobil je jen výrobek, který se může kdykoli rozbít a kvůli pár ušetřeným korunám vám raději doporučujeme vybírat mezi prověřenými značkami.