„Mimořádně vzácný endemický plaz se v lidské péči vůbec poprvé rozmnožil až v roce 2014 v Japonsku, nyní se to po dvou letech chovu podařilo i v Praze,“ uvedla trojská zahrada v pondělní tiskové zprávě.

První pražské mládě varanovce bornejského váží 4,1 gramu a měří 14 cm. „Délka inkubace byla 84 dní a po celou dobu jsme museli udržet noční teplotu 26 stupňů Celsia a denní teplotu 28 stupňů, což v tomto létě nebylo vůbec snadné. Snůška by se měla dolíhnout v průběhu dvou dní, momentálně jsou další tři vejce naklubaná,“ poznamenal kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Varanovec bornejský žije na ostrově Borneo velice skrytě, zdržuje se převážně v podzemních úkrytech, které ústí do vody, a na povrch vylézá zcela výjimečně. Je aktivní v noci, kdy se vydává na lov. Velmi dobře plave, potápí se a šplhá po kamenech a kládách. Typické jsou zvětšené šupiny na hlavě, těle i ocase, které jsou vyztužené drobnými kostěnými útvary.

Svatý grál

Jen málo odborníků mělo tohoto plaza možnost spatřit ve volné přírodě a jeho způsob života byl desítky let záhadou, říkalo se mu proto „svatý grál herpetologů“. Až v roce 2013 získala první dva páry varanovců zoologická zahrada v Japonsku, v níž se vylíhla první mláďata. Z Japonska pak do Troji přicestovalo v prosinci 2016 sedm jedinců, mezi nimi i matka pražského mláděte.

Vzhledem ke kácení deštných lesů a pravděpodobně velmi omezenému rozšíření volně žijících varanovců bornejských je jejich budoucnost ve volné přírodě nejistá. „I to je důvod, proč se Zoo Praha rozhodla podílet se na vytvoření evropského chovného programu, který by dal v lidské péči vzniknout záchovné populaci těchto unikátních tvorů,“ uvedla zahrada.

Návštěvníci mohou dospělé varanovce vidět v nokturnu pavilonu Indonéská džungle, mládě zůstává v akvateráriu v zázemí.

Fotogalerie
3 fotografie