Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelba na Floridě: Tři mrtví, 11 zraněných. Útočník spáchal sebevraždu

Autor: ČTK, zst, trm - 
26. srpna 2018
21:56

Nedělní střelba v Jacksonville na Floridě si vyžádala dohromady tři mrtvé, včetně střelce. . Informovala o tom v noci na dnešek místní policie. Střelcem byl patrně 24letý muž z města Baltimore ve státě Maryland na východě USA. Motiv jeho činu je nadále nejasný, další podezřelí nejsou. Podle informací news4jax.com útočník spáchal sebevraždu.

Incident se podle médií stal v restauraci, kde se konala soutěž ve videohře amerického fotbalu

Šerif města Jacksonville Mike Williams na tiskové konferenci v neděli večer uvedl, že dalších devět lidí bylo postřeleno a dvě osoby utrpěly zranění při útěku před střelbou. Všech 11 zraněných bylo hospitalizováno; stav postřelených je stabilizovaný.

Podle Williamse se podezřelý David Katz sám zastřelil. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prohledala jeho domov. Katz údajně svůj čin spáchal jednou ruční střelnou zbraní.

Předchozí informace médií hovořily o tom, že střelecký útok  si vyžádal nejméně čtyři mrtvé a sedm zraněných.

Policie už dříve informovala, že muž útočil sám a že jde o bělocha. Incident se podle médií stal v místním nákupním a zábavním centru. Williams potvrdil, že Katz byl v Jacksonville, zhruba 1000 kilometrů od domova, kvůli turnaji Madden NFL 19. Podle pořadatelské společnosti EA Sports je David Katz vítězem mistrovství z minulého roku.

Na internetu se objevily záběry ze soutěže, které údajně střelbu zachycují:

 

Podobně zní i další video, které se objevilo na síti. Zdá se, že záběry jsou tedy autentické:

 

Po momentech nejistoty ale policie obyvatele uklidnila zprávou o tom, že je útočník po smrti.  Policie oficiální bilanci neoznámila, hovoří o vícero mrtvých.

Soutěžící, který tweetoval, přežil. Střelec ho trefil do palce

Jeden z účastníků turnaje Drini Gjoka během střelby zasílal informace na Twitter. Později děkoval, že měl velké štěstí. „Jsem doslova velký šťastlivec. Kulka mě trefila do palce,“ podělil se o svůj příběh. Ještě několik desítek minut před tím se přitom chlubil prvním vyhraným zápasem v play-off. „Už nikdy nebudu nic brát jako samozřejmost. Život se může zkrátit ve vteřině. Nejhorší den v životě,“ dodal.

 

Senátor za Floridu Marco Rubio na sociální síti také informoval, že do vyšetřování bude zapojena FBI a Úřad pro alkohol, tabák, zbraně a výbušniny.

 

Jeden ze svědků vypověděl, že do místnosti vstoupil muž a začal střílet. Podle dalších vypálil desítky nábojů. „Když jsem šel do toalety, zůstal jsem tam a slyšel jsem výstřely. Hodně výstřelů, nejméně 20, popsal Ryen Aleman, který na turnaj přijel z Texasu. Podle něj mohl mít střelec laser na lepší míření „Jsem pořád v šoku, sotva můžu mluvit,“  doplnil.

Florida se stala už 14. února dějištěm krveprolití se 17 mrtvými. Na střední škole v Parklandu tehdy 19letý mladík zastřelil 14 mladistvých a tři dospělé. Po činu se v celých Spojených státech konaly demonstrace a prezident Donald Trump slíbil zpřísnění zákonů o držení zbraní. Později ale od záměru ustoupil, za což byl ostře kritizován.

Video  Zhrzený student vraždil bývalé spolužáky. 17 obětí při střelbě na Floridě  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

 

JanZrokican ( 26. srpna 2018 22:38 )

Emerika je země nekonečných možností. Bůch ochraňuj emeriku. Zase to byl emerickej ovčan Mohamed. Policie o něm věděla a sledovala ho.

Zobrazit celou diskusi