„Jednalo se o vyhlášení plné pohotovosti kvůli údajnému zahoření v letadle,“ potvrdila tisková mluvčí letiště Marika Janoušková. Byl proto aktivován integrovaný záchranný systém. „Spustila se preventivní evakuace pomocí skluzů z letadla. Trvala něco málo přes deset minut,“ doplnila Janoušková. Evakuace po skluzech jsou podle ní výjimečné.

Hasiči požár ani zadýmení v letadle nezjistili. „Příčina, která vedla k plné pohotovosti, se zjišťuje,“ řekla mluvčí.

Stovka cestujících

Počet cestujících v letadle Janoušková odhadla kolem stovky. Letiště je totiž od letadla odváželo dvěma autobusy. Přesná čísla aerolinky Tunisair neposkytly. Letadlo směřovalo do Prahy z tuniského Monastiru. „Cestující po evakuaci, poté, co jim byla přivezena zavadla, tak standardně šli ven," dodala mluvčí.

Jeden z cestujících, který byl při dramatické události na palubě letadla promluvil pro FTV Prima. „Přistání proběhlo perfektně, vzápětí pilot vyhlásil, že musíme urychleně opustit letadlo, letušky urychleně, ať vystoupíme, byly docela vyděšené,“ uvedl Marek Hladík. „Vyskočili jsme ven, přijeli hned hasiči, vyprošťovací vozy, záchranka, docela rychlé to bylo,“ dodal.

Fotogalerie
7 fotografií