Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podezřelá smrt manželů v Hurghadě: Zabila je nebezpečná bakterie? Češi hotel vyměnili za jiný

Autor: peb, ČTK - 
25. srpna 2018
19:30

Smrt britského manželského páru v egyptském letovisku Hurghada provází nejasnosti. Zatímco ještě ve čtvrtek se mluvilo o tom, že John Cooper a jeho žena Susan zemřeli na otravu oxidem uhelnatým, nově se spekuluje, že je zabila smrtící legionela, informuje britský tisk. Tomu by podle egyptských úřadů odpovídalo to, že příčinou smrti bylo selhání dechu. To ale odmítají Egypťané. Podle lékařů z nemocnice v Hurghadě zemřel pár přirozenou smrtí.  Britská cestovka Thomas Cook, se kterou rodina k Rudému moři přiletěla, čeká na další informace. „Okolnosti jejich úmrtí jsou stále nejasné,“ uvedla. Cestovka z hotelu, který patří v Hurghadě k těm nejlépe hodnoceným, evakuovala dalších 300 svých hostů. V hotelu byli i čeští turisté. Někeří se vrací již domů, jeden pár hotel vyměnil za jiný.

Jednou z nich je i teorie, že manželé mohli zemřít na legionelózu, také známou jako legionářskou nemoc. Jedná se o bakteriální onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Této verzi nahrává fakt, že jako příčina smrti obou manželů bylo určeno respirační selhání. Mluví se také o tom, že hotel kde k tragédii došlo, obchází vysoce nakažlivé virové onemocnění. Hotel Steigenberger ale zůstává otevřený a lze si v něm stále zamluvit pokoj. Dál je i v nabídce českých cestovek.

Další variantou byla otrava oxidem uhelnatým. K tomu ale cestovní agentura uvedla, že v současnosti nemá žádné důkazy, které by toto tvrzení podporovaly. Spekulace o otravě odmítla i egyptská prokuratura, která ale stále čeká na výsledky pitvy. Podle agentury AP ale tvrdí, že v hotelovém pokoji nebyla zjištěny žádné toxické plyny a že všechna zařízení fungovala správně.

Nemocnice v Hurgadě uvedla, že pár zemřel přirozenou smrtí, tento závěr zastává také hotel. Místní úřad v Hurgadě na twitteru sdělil, že muž zemřel v důsledku srdečního selhání. Žena podle úřadu omdlela a byla odvezena sanitkou do nemocnice, kde zemřela po 30 minutách pokusů ji oživit.

Podivná smrt na dovolené 

Dcera Kelly věří, že se v pokoji manželů stalo něco podezřelého. Podle místních úřadu ale zatím není důvod se domnívat, že smrt britských manželů byla kriminální povahy. „Nemyslím si, že někdo byl v jejich pokoji, ale něco se tam muselo stát, než zemřeli,“ nechala se slyšet Kelly. „Dívala jsem se, jak umírají a mají při tom úplně stejné příznaky,“ dodala.

Kelly uvedla, že před dovolenou se její rodiče těšili dobrého zdraví. „Celá rodina je v šoku. Soustředím se na to, abych dostala děti domů a chci vědět, proč rodiče zemřeli,“ řekla.

„Našla jsem je v jejich pokoji, když jim bylo hrozně zle. Zavolala jsem ambulanci, ale otec zemřel ještě v hotelu. Matka byla v sanitce  ještě na živu a zemřela v nemocnici,“ uvedla Kelly.

Češi hotel raději změnili

V hotelu jsou ubytováni také čeští turisté. Několik klientů tam má CK Fischer, vrátit by se měli v sobotu, uvedl mluvčí Jan Bezděk. V následujících dnech do tohoto hotelu podle něj žádní další klienti nemíří. A další hotel raději změnili. „Na hotelu jsme neměli žádné klienty a to až do včerejšího dne, kdy tam byli ubytováni dva naši klienti, kterým jsme zařídili přesun do jiného, kvalitativně stejného hotelu – ti toho využili a dnes se stěhují. Jsou ve spojení s naším delegátem a dle jeho informací jsou všichni v pořádku,“ řekl Blesk.cz mluvčí CK Blue Style Václav Nekvapil. Podle českých CK tento hotel patří k nejlépe hodnoceným v celém letovisku Hurgada a ze strany klientů na něj nejsou stížnosti.

Cibalo67 ( 27. srpna 2018 08:58 )

 Sami si vzali zivot,tak byly domuveni.

la.ma ( 26. srpna 2018 16:28 )

a jejich dcera určitě bude od hotelu žádat odškodné, přece Kramný taky bude vysmátý

Stanley1000 ( 26. srpna 2018 10:42 )

Obávám se, že Britové zastávají zastaralý postup uznávající presumpci neviny. Je třeba našich policajtů, expertů, státních zástupců a soudců, aby jim ukázali, jak se to má dělat. A především jak to dělat s advokáty a jejich experty, aby už jednou provždy dali pokoj a neztěžovali justici jejich práci.

montevideo ( 26. srpna 2018 10:24 )

Nemocnice v Hurgadě uvedla, že pár zemřel přirozenou smrtí, tento závěr zastává také hotel... Pošlete tam české vyšetřovatele. Ty ten elektrický proud určitě objeví.

buznazblesku ( 26. srpna 2018 06:39 )

Kreatura Kramnovrah to mel dobře vymyšlené!

Zobrazit celou diskusi