V Bohnicích objevíte zaparkovanou maringotku, která nepatří žádným squatterům, ale středisku mládeže Salesiánského. To se snaží pomoci dospívajícím, kteří nevhodně vynakládají se svým časem. „Rodiče často jen zajímá, jak jim to šlo ve škole… a tím to hasne,“ vypráví streetworker Jan Vališ, který se bohnickým dětem věnuje přes deset let.

Tyhle děti nejsou z chudých rodin. Ani nemají problémy se záškoláctvím. Spíš netuší, jak trávit svůj volný čas,“ vysvětluje, jak na sídlištích potkává hloučky náctiletých, kteří pijí tvrdý alkohol, hulí trávu a kouří. A když nesedí na lavičkách mezi panelovými domy, míří do obchodního centra Krakov.

Obchoďáky plné teenagerů

Mají tam wifi připojení, klimatizaci, v zimě zase teplo a světlo. Jenže dochází tam ke konfliktům mezi nimi i s ochrankou… Dostávají se tak do problémových situací,“ vysvětluje Vališ, proč před rokem jejich středisko vytvořilo barevnou garsonku, kde se mohou mladí scházet a kde je možné vytvořit pro ně bezpečné bezkonfliktní prostředí, ve kterém se cítí komfortně s dalšími svými přáteli.

Maringotka a neobvyklý fotbal

U klubu mají navíc hřiště na velký fotbal, kde hrají takzvanou Ligu férového fotbalu. Jak už napovídá název, není to obyčejná kopaná, tak jak ji známe. Tahle má tři poločasy. „První poločas je o domluvě pravidel, druhým je zápas a třetím diskuze. Bavíme se o tom, jak se hrálo. Učí se dialogy, sebereflexi a reflexi ostatních,“ popisuje neobvyklou hru, která nese ovoce.

„Před rokem po sobě klouzali a nadávali si, zatímco teď si třeba řeknou něco ve smyslu Člověče, tys do mě zbytečně zajel, to nebylo dobrý,“ říká s nadšením streetworker, který však podotýká, že jejich cílem není z dětí vytvářet Mirky Dušíny a skautský oddíl, jen je naučit, že se vše dá lépe vyřešit bez bitek.

Video
Video se připravuje ...

Streetworker z Bohnic Jan Vališ pomáhá teenagerům nenudit se. Volné dny si totiž krátí bitkami a alkoholem. Eva Fornálová

Dnešní omladina je jiná

„Řešíme tady spolu vztahové věci, ať už lásky, nebo rodinu. A taky jak komunikovat s přáteli. Vždy jim vysvětlujeme, že komunikace přes sociální sítě je jiná, ať se setkají osobně a bez horké hlavy si vše vyříkají,“ říká Jan. Neosobní komunikace přes Facebook ale není jediným, co se u omladiny během posledních několika let změnilo. „Nekupují si lahváče jako dřív. Teď je trendy láhev tvrdého alkoholu, který vypijí patnáctileté holky i ve dvou. Alkohol přitom pijí i třináctiletí,“ svěřuje.

Stejně tak už neřeší subkultury, jako před deseti lety. „Kdysi byla zásadní touha někam patřit. Šedesát procent dětí se hlásilo k nějaké subkultuře. Teď je to všem jedno. Všichni si jsou hodně podobní – kluci i holky. Všude je tlak na individualitu, a tak jako by dnešní děti rebelovaly tím, že budou všechny stejné,“ svěřil nakonec svůj pohled z praxe.

Rada pro rodiče:

Streetworker Jan Vališ tvrdí, že je škoda, že se rodiče zajímají jen o prospěch ve škole, ale ne o to, co dělají děti poté. Stejně tak jim chybí vřelá a otevřená komunikace s rodiči, kteří na ně jednoduše nemají čas. „Zajímejte se o jejich pocity a názory,“ promlouvá k rodičům Vališ, který je s kolegy mnohdy prvním dospělým, kteří teenagera nepřehlíží.

Fotogalerie
17 fotografií