Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Princův sen v troskách: Saúdové zatýkají aktivisty, v ohrožení i ropné podnikání

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. srpna 2018
13:20

Když loni korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán představil svůj program Vize 2030, sliboval lepší postavení pro ženy, více pracovních míst a přivedení státního ropného podniku Saudi Aramco na domácí i světovou burzu. Byl dokonce nakloněn i hovorům o ukončení války v Jemenu. Jeho sen o liberální vládě se ale pomalu rozpadá. Aktivistkám za ženská práva v jeho zemi hrozí poprava, při náletech v Jemenu dál umírají civilisté a přechod Saudi Aramca na burzu je rovněž v ohrožení, uvedla stanice BBC.

Princ se od počátku změny v nástupnictví, kterou jeho otec, král Salmán, provedl v červnu 2017, jevil jako reformátor, který zmodernizuje království a uvolní jeho konzervativní systém. I nejhlasitější kritiky umlčely jeho první reformy: zasadil se o to, aby ženy mohly řídit a nemusely se halit do tradičních černých abájí.

Spekulovalo se o tom, že v dalším kroku zmírní přísný opatrovnický systém, podle kterého ženy nemůžou bez svolení mužského opatrovníka studovat, cestovat nebo pracovat. Ženy sice 24. června usedly za volant, ale desítky aktivistů a aktivistek za lidská práva skončily za mřížemi.

Aktivistce hrozí poprava

Tento týden dokonce organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) informovala o tom, že pěti aktivistům, včetně jedné ženy, hrozí trest smrti. Případy obžalovaných posuzuje zvláštní tribunál určený pro teroristické činy; soud se koná za zavřenými dveřmi.

Aktivistka Isrá Ghumghámová je první ženou, které v zemi hrozí trest smrti v souvislosti se snahou hájit lidská práva. Obviněna je z podněcování protestů a poskytování morální podpory výtržníkům.

Ochránci lidských práv upozornili, že Saúdové již v minulosti nechali popravit politické a ší'itské aktivisty, mezi které Ghumghámová patří. Přestože to vláda odmítá, jedná se o jasně politicky motivovaná rozhodnutí.

Princovi mocní přátelé

S problémy se potýká také princem slibovaný přechod ropného podniku Saudi Aramco na burzu. Státní gigant se měl otevřít místním, ale i zahraničním investorům a byl „jedním z es“, která bin Salmán používal při vyjednávání se spojenci jako francouzský prezident Emmanuel Macron, americký prezident Donald Trump, německá kancléřka Angela Merkelová nebo britská premiérka Theresa Mayová.

Uvést firmu na burzu bylo přitom zásadní pro plán saúdskoarabské vlády otevřít tamější ekonomiku světu a omezit její závislost na těžbě ropy, zájem projevila newyorská a londýnská burza. Chloubu království by ale podle pozorovatelů takový krok podrobil nevídané kontrole, na niž podle nich společnost ani celá země zatím nejsou připraveny.

Ropný gigant na burze

Ministr pro energetiku Chálid Fálih však popřel, že by saúdská vláda plánovala od nabídky ustoupit, přípravy se prý zpomalily kvůli přípravě výroční zprávy. Podle Fáliha se počítá s tím, že do roku 2019 budou akcie společnosti na burzách.

Za válku v Jemenu platí děti

Bin Salmán se opakovaně nechal slyšet, že zajistí v zemi mír. Sám ale stojí v čele koalice, která ostřeluje Jemen. Jejich bomby často dopadají mezi civilisty, na začátku srpna zasáhli autobus plný dětí – 40 jich útok nepřežilo. Včera si podle jemenských povstalců nálet koalice vyžádal 26 mrtvých, z toho 22 dětí a čtyři ženy. Saúdská vláda útok popírá a tvrdí, že za ním stojí sami rebelové.

Program, kterým chtěl bin Salmán zmodernizovat a zliberalizovat svou zemi, se rozpadá. Podle zdroje blízkého tamní vládě se princ stejně jako jeho předchůdci drží absolutní moci a nezdráhá se likvidovat opozici. Odborníci čekají na jeho další krok, jak se postaví k případu zatčených aktivistů a k otázce jemenského konfliktu, královský palác zatím ale mlčí.

gabreta ( 24. srpna 2018 18:21 )

Jó, když je tam "spojenecká ropa", tak to je jiná. To šejkům klidně Trumpeta s Makarónem šejkům na "humanitární" popravy klidně naostří i meče!

Zobrazit celou diskusi