Jako scenárista je Blažek podepsán pod životopisným filmem o skladateli Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou nebo komedií Láska neláskavá. Je spoluautorem scénáře Menzelovy filmové adaptace Vančurova románu Konec starých časů, napsal čtyřdílný televizní film Legenda o živých mrtvých. S režisérem Zdenkem Sirovým se podílel na scénáři jeho filmu Chlapec a srna, který získal v roce 1961 na mezinárodním festivalu dětských filmů v Benátkách cenu San Giorgio za nejlepší film roku pro mládež.

Blažek se narodil 16. prosince 1931 v Brně, absolvoval pražskou FAMU. Působil jako dramaturg a scenárista na volné noze a v 60. letech také jako šéfdramaturg Filmového studia Gottwaldov. V následujícím desetiletí byl uměleckým ředitelem, dramaturgem a scenáristou České televize Brno.

V 80. letech Blažek pracoval jako scenárista Filmového studia Barrandov. Po revoluci v roce 1989 byl externím profesorem dramaturgie a scenáristiky na FAMU, uměleckým ředitelem Filmového studia Zlín a vedl také Filmové studio Barrandov. Jeho manželkou byla hlasatelka Milena Vostřáková, která si jej brala v padesáti letech. Zemřela v roce 2011 na rakovinu.

Umělecky aktivní zůstával Jiří Blažek podle agentury DILIA až do konce svého života. V poslední době dramaturgicky spolupracoval na filmech Fotograf režisérky Ireny Pavláskové, Špunti na vodě Jiřího Chlumského či na debutu Sofie Šustkové Do větru, který měl premiéru letos v dubnu.

Fotogalerie
2 fotografie