Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dovolenkář Kiska čelí kritice: Zlákalo ho Španělsko, projev k srpnu ′68 předtočil

Autor: simao - 
23. srpna 2018
16:13

Zatímco Miloš Zeman při příležitosti 21. srpna 1968 mlčel, Andrej Kiska si proslov připravil. Vysílala jej i Česká televize. Nešlo však o přímý přenos, poukazují slovenské weby. Prezident byl totiž v době vysílání na dovolené ve Španělsku, tvrdí slovenská média. Bratislavský hrad informaci nepotvrdil, Kiskův mluvčí poukázal pouze na to, že si jiní politici výročí nepovšimli vůbec. 

„Před padesáti lety se miliony obyvatel Československa ocitly v šoku. Rozhlasoví reportéři ohlašovali neslýchanou zprávu: do naší země vtrhla cizí vojska. Na ulicích měst a obcí rachotily tanky, lidé před nimi stáli s holýma rukama. Na mnoha místech se ozývala střelba. Všechno to mělo podobu nepředstavitelného, příšerného filmu,“ uvedl na začátku svého projevu Andrej Kiska dramaticky.

Projev se točil ve středoslovenském městě Sliač. Byl však předtočený, upozornil web Pluska.sk s tím, že se hlava státu v době jeho odvysílání vůbec nenacházela na území Slovenska.

„Dnes k vám promlouvám ze Sliače. Z místa, odkud po dlouhých 23 letech odešli poslední cizí vojáci. Zanechali za sebou zdevastovanou zemi, zdemolované byty, ale především zmařenou naději na změnu v roce 1968,“ říkal v projevu Kiska. Nebyla to pravda, zlobí se Slováci v komentářích.

Kiskův mluvčí: Výročí si nevšiml ani Fico

Podle Čas.sk sice Kiska svým počínáním zachraňoval Miloše Zemana, který se rozhodl mlčet úplně, sám však s rodinou na výročí invaze vycestoval ze země – zlákat Kisku měly španělské pláže.

Podle Pravda.sk však prezidentská kancelář informaci nepotvrdila – na dotazy ohledně dovolené hlavy státu nereagovala.  

„Přestože předseda Směru Robert Fico si výročí nevšiml, prezident Andrej Kiska měl zájem promluvit k co největšímu počtu občanů na celém Slovensku u příležitosti 50. výročí okupace Československa, protože se rozhodl požádat RTVS o odvysílání svého proslovu ze Sliače,“ reagoval prezidentův mluvčí Roman Krpelan pro Pravda.sk. O dovolené ano slovo. Na stránkách Prezident.sk pak visí i dnes „neoficiální pracovní program“.

Video  Ohlušující pískot na Babiše: Hanba! Estébáky nechceme! Pietu narušila demonstrace.  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Kiska na Slovensku čelí za předtočenou řeč kritice. „Bylo to 50. výročí, takže v žádném případě by si to neměl dovolit. Pokud má takový režim, že musí být na dovolené, tak si to měl zvážit, když kandidoval,“ opřel se do Kisky politický analytik Ján Beránek na Pravda.sk. Kiska přitom letos oznámil, že v příštích volbách se o znovuzvolení ucházet nebude.

Gašparovič: Asi je to Kiskovi příjemnější

Slovenská média nyní Kiskovi přehazují i to, že byl na dovolené i v době vraždy novináře Jána Kuciaka a snoubenky Martiny Kušnírové – tehdy lyžoval v Rakousku. Dosud neobjasněnou Kuciakovu smrt na druhou stranu mohl Kiska jen těžko předvídat.  

Rýpnutí si však neodpustil ani slovenský exprezident Ivan Gašparovič, který se pietních akcí k 21. srpnu 1968 zúčastnil osobně. „Zřejmě se pan prezident Slovenské republiky se svými poradci rozhodl připomenout si toto nešťastné jubileum způsobem, který se mu zdál přijatelnější,“ podotkl.

Poslanec SMERu: Kiska žádal o členství v KSČ

Premiér Peter Pellegrini oproti tomu na stránky slovenského Úřadu vlády vyvěsil vlastní program, kdy položil kytici na hrob Alexandra Dubčeka a účastnil se i výstavy Invázia August 68 na Hodžově náměstí v Bratislavě.

Do Kisky se přitom pustil mj. poslanec Ľuboš Blaha zvolený za SMER. „To je gól! Největší polistopadový hrdina slovenské pravice Kiska si podle médií 50. výročí vpádu vojsk nepřipomněl na Slovensku, ale byl na dovolené,“ napsal Blaha na Facebooku a dodal: „Pokud někdo s takovým nadšením odsuzuje srpnové události, možná by si mohl dovolenou naplánovat i na jiný termín.“ Kiskovi pak předhodil, že „byl mládežnickým komunistickým funkcionářem“ a „žádal v roce 1983 o členství v KSČ“. Tehdy mu bylo 20 let a se svou žádostí prý neuspěl. Podle Pravda.sk však byl šéfem podnikové organizace SSM.

Kiska apeloval na rodiče i mládež

V kritice Kisky by však nemělo zapadnout jedno z poselství jeho předtočené řeči. Slovenský prezident poukázal na problém, který trápí i Čechy – současní mladí o invazi a okupaci příliš neví. 

„Přibývá však těch, kteří o ní vědí málo anebo nic. Především mezi mladými lidmi. Prosím proto rodiče, učitele, příbuzné i pamětníky, aby si v těchto dnech našli chvilku času a aby se s mladšími lidmi a dětmi podělili o svoje poznatky a zkušenosti. Aby jim přiblížili časy naděje, ale i chvíle zrady, zoufalství a ponížení,“ vyzval Kiska, jehož projev odvysílala i Česká televize.

Video  Klausová u Kisky: Skočila jako velvyslankyně na Slovensku.  - tv Joj
Video se připravuje ...

flora ( 24. srpna 2018 14:19 )

Slovo idiot není nadávka. Je to lékařské označení člověka s těžkou mentální retardací.IQ cca 20-30. Možnosti jeho vzdělávání jsou velmi malé. To by v tvém případě souhlasilo a koresponduje to s tím, že při slově třešnička se ti vybaví ouška soudružky Semelové

marmat ( 24. srpna 2018 13:54 )

O vlások a neboly to kadě-jaké frázy , ale velmi priam trefné frázy!!! Keby aj z nášho Hradu také slyšet boly !!!

marmat ( 24. srpna 2018 13:50 )

No veď - každý národ má takého predstavitěla, akého si zaslúží.....a samozrejme aj zvolí...Tak čo sa trepetě....??? A u nás sa na Hrade nelyžuje, v gumovom čluně někedy pluje, ale v horúčave nie -ale to Vám netreba písať. Hej?

marmat ( 24. srpna 2018 12:30 )

"Frázy" pristaly situácii 100 percentně ! Premia : čaro prírody o vlások predčilo všetko predstavitělné...netreba mi čítať akéhokolvek analytyka !!!Prečo ???mám vlastný rozum.

marmat ( 24. srpna 2018 12:14 )

Ovšem...bez nadávky by Vaše "diskuze " neměla tu patřičnou třešničku na trollím dortíku.Já tu představu neidiomických , ale idiotických třešniček vidím za ouškama soudružky Semelové....Jako živý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa