Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští senioři se „vrhají“ do práce, raketově jich přibývá. Některé trápí nízké důchody

Autor: bud - 
27. srpna 2018
06:30

Práce v důchodovém věku není v Česku nic výjimečného. Naopak – seniorů, kteří si po šedesátce i sedmdesátce přivydělávají, rychle přibývá. Část tvoří podnikatelé, kteří zestárli, mnozí ale pracují, protože je trápí velmi nízký důchod. Zaměstnávání nahrává i „vyprahlost“ tuzemského pracovního trhu a lidé mají o starší pracovníky zájem.

V Česku momentálně podniká 48 tisíc lidí nad 65 let, dalších 126 tisíc seniorů je zaměstnaných. Celkem v Česku pracuje (tedy i v zaměstnání) nejméně 174 tisíc lidí v důchodovém věku, přestože by nemuseli. Ukazují to poslední čísla Českého statistického úřadu z konce minulého roku. Jen podnikatelů-seniorů od roku 2010 přibylo více než 30 tisíc. Další tisíce seniorů pak pracují brigádně.

Pracuje také Petr Valenta (71) z Prahy, který každý den několik hodin prodává na ulici časopisy. K práci ho nutí nízký důchod, který nedosahuje ani 6500 korun. „Bez toho přivýdělku z prodávání časopisu by to bylo moc špatné,“ řekl pro Blesk Zprávy s tím, ani nyní si nemůže dovolit koupit některé věci nebo jídlo, která by chtěl. Například mu chybí peníze na dostatek ovoce.

Nízký důchod i dluhy nutí k práci

Právě nízký důchod, vysoké náklady na bydlení nebo zadlužení jsou důvodem, proč část seniorů pracuje i ve vyšším věku. Podle čísel České správy sociálního zabezpečení pobírá téměř 25 tisíc seniorů důchod nižší než 5000 korun. Pod 8000 korun má penzi 118 tisíc seniorů a důchod pod 9000 korun dostává více než 180 tisíc důchodců.

Je ale i mnoho takových seniorů, kteří pracují, protože je to baví. Vítají také možnost fyzické nebo psychické aktivity, která je udržuje ve formě a zdravější. Se zaměstnáváním takových seniorů má zkušenost třeba firma VARI, která se zabývá výrobou zahradní techniky. Přibližně desetinu pracovníků tam tvoří lidé v důchodovém věku. Nejstaršímu z nich bude brzy 70 let a ostatní pak vesměs „přesluhují“ tři až pět let.

„Pracuje u nás celkem 8 seniorů. Vesměs jsou to lidé, kteří u nás pracovali už dříve ve firmě, řada z nich prakticky celý život. V podstatě si chtějí prodloužit svůj aktivní život,“ řekl pro Blesk Zprávy obchodní ředitel Tomáš Belinger s tím, že někteří odchod do důchodu odkládají, jiní se po roce či dvou odpočinku vrátili jako brigádnici. „Pak většinou pokračují v profesi, kterou dělali dříve.“

Těší se respektu, mají zkušenost

„Jsme s nimi spokojeni, protože jsou to odborníci a nemáme žádnou negativní zkušenost. Není důvod, proč to těm lidem neumožnit,“ uvedl Belinger. Podle něj mohou být někdy vzhledem ke svému věku pomalejší, ale to snadno vyvažují jejich zkušenosti. „Těší se velkému respektu a jsou bráni jako odborníci, ve kterých je část historie firmy i značky. Jejich pozice je velice dobrá a někteří mladší mají tendenci se od nich učit nebo nasávat informace,“ dodal v rozhovoru.

Takto roste průměrný věk pracujících v Česku. Takto roste průměrný věk pracujících v Česku. | ČSÚ

Podnikatelé stárnou a mohou chybět

Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR) je pro některé firmy zaměstnávání starších pracovníků takřka nutnost, protože v době velmi nízké nezaměstnanosti jsou takřka nenahraditelní. A důležití jsou také senioři, kteří podnikají.

„Udržet seniory v aktivní ekonomické činnosti se musí stát celospolečenským tématem. Jejich rychlý úbytek jakožto živnostníků by měl přímý dopad na obslužnost regionů, neboť jsou základem drobného obchodu, řemesla nebo malého zemědělství,“ řekl Havlíček.

Potíž ale podle něj může nastat právě se stárnutím stávajících živnostníků a podnikatelů. Těch, kteří mají více než 61 let, je dnes 190 tisíc a během 10 let se jejich počet zdvojnásobí. Zároveň klesá počet těch mladších. Zatímco ještě v roce 2016 bylo 20 procent živnostníků mladších 36 let, o rok později to bylo už jen 18 procent.

luklovah ( 27. srpna 2018 09:21 )

Nic divného na tom není.Už o tom psali takových lidí je spousta.Pán pracoval jako kuchař,zaměsnavatel mu dal pár korun oficiálně, zbytek na ruku.Takové šlendriánství je v Česku velmi rozšířené.Vím že řeknete že mohl odejít ale kam .Můj manžel na tom byl úplně stejně a na jeho protesty mu šéf řekl at odejde třeba na hodinu když se mu to nelíbí..Můj manžel i se synem nakonec nakonec odešeli syn byl kuchař a byl na tom s výplatou stejně jak ten pán, do Irska kde na černo není žádná práce,ani roznášení letáků.Syn už v Irsku zůstal,je tam už 10 let.Za všechno mohou naši zákonodárci že umožnují aby byl v našem stát takový bordel že to už ani není možné.A na všechno doplatí obyčejný člověk.

honza46 ( 27. srpna 2018 08:20 )

Já jsem ráda že se o sebe postarám a žádnoupráci bych už nezvládla. Ale mám dvě známé,které sotva lezou apro nizké dchody museí ještě do práce, ejdna prodává lístky v pokladně za pár korun, druhá uklíze v bytech botatých, je to hanba za celoživotní poctivou plráci a starání se o nemocn rodiče takto dopadnout.

jasg@... ( 27. srpna 2018 07:54 )

Zaměstnávání nahrává i „vyprahlost“ tuzemského pracovního trhu a lidé mají o starší pracovníky zájem. Co to tu zase melete, to že jeden podnikatel zaměstnává pár důchodců to že je zájem o starší pracovníky? Vraťte se do reality, mi je 56 let a když příjdu někde na pohovor, tak buď už je místo jakože obsazené, nebo že zavolají. NEZAVOLAJÍ

europa ( 27. srpna 2018 07:21 )

Staří lidé by měli žít v klidu a odpočívat. Už se v životě napracovali dost. Je opravdu hnusné, že někteří musí živořit a přes pokročilý věk pracovat. Jistě jim už zdraví neslouží tak jako dřív. To, že musí pracovat, aby vyžili, jim zkracuje život. Je hanebné, že přibývá lidí, kteří berou důchod přes 100 000, zatímco jiní živoří.

Zobrazit celou diskusi