„Dočasně umístěn… tak tomu říkali,“ uvedl k fotografii objektu na Facebooku David Černý. Umělec odkazuje na tvrzení o dočasném umístění vojsk Varšavské smlouvy na území Československa, která zde zůstala od srpna 1968 do pádu režimu. Poslední vojáci okupačních vojsk odešli z Československa 21. června 1991.

„Pan David Černý požádal městskou část o povolení k natáčení 21. a 22. srpna. V té žádosti uvedl, že jednou z rekvizit bude i tank, tudíž ze strany úřadu Prahy 5 je veškerá instalace pro dnešní a zítřejší den naprosto v pořádku,“ řekl Večerka s tím, že na náměstí se zatím objevil pouze tank.

Tank na Smíchově stál jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo. Čin vyvolal pozdvižení a obrněnec brzy získal zpět svou původní barvu. Černý čelil obvinění z výtržnictví, kauza pak skončila u přestupkového řízení, které se neslo v odlehčeném duchu, od starosty Prahy 5 dokonce dostal recesní plaketu.

Narůžovo natřený tank – netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění – skončil v lešanském vojenském muzeu. Černý se k tanku vrátil o deset let později, když chtěl na náměstí umístit jeho torzo, radnice ale souhlas po negativních reakcích ruského velvyslanectví i tehdejšího premiéra Miloše Zemana zrušila. Výtvarník se však myšlenky nevzdal a 21. srpna 2008, v den 40. výročí sovětské okupace, růžový tank na Smíchov opět přivezl – tedy jen jeho zadní část, celé dílo tak vypadalo, jako by se tank zahrabával do země.

Fotogalerie
7 fotografií