Obžalovaný byl uznán vinným podle obžaloby," řekla soudkyně Markéta Binderová. Státní zástupce se k rozsudku nechtěl vyjadřovat, stejně reagoval i exředitel a jeho obhájkyně. Podle spisu Lumír K. v letech 2010 až 2016 prováděl desítce chlapců masáže celého těla včetně přirození, spal s nimi nahý, sprchoval se s nimi nebo vzájemně masturbovali. Hlavní líčení bylo kvůli ochraně poškozených z velké části neveřejné.

Exředitel je od dětství členem střediska Bukanýři, do jehož chaty v Josefově Dole své studenty brával na seznamovací cyklotábory a další akce. Právě tam se podle státního zástupce odehrála převážná část jeho skutků. Jeden sexuální nátlak Lumír K. podle obžaloby spáchal i v ředitelně, další dva pak ve svém bytě.

Zapíral

Bývalý ředitel se ke zneužívání chlapců loni v březnu u soudu přiznal, některé informace z policejních spisů ale odmítl. Obvinění ze znásilnění označil za nesmyslné. Popřel také, že by se trestné činnosti dopouštěl i na půdě školy, to podle něho bylo tabu. Uvedl, že nebyl schopen rozlišit roli ředitele a kamaráda chlapců. Omluvil se také všem, které poškodil, podotkl, že se vůči chlapcům nikdy nedopustil žádného násilí. Po zveřejnění případu rezignoval na funkci ředitele, pět měsíců strávil ve vazbě.

Odškodnění za milion?

Dva z chlapců, kteří v trestním řízení figurují jako poškození, po Lumírovi K. požadují po jednom milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Soud je s nárokem odkázal na civilní řízení.

Ze znásilnění byl obviněn i další pedagog téže střední školy, který podle obžaloby zneužil podnapilosti jednoho ze studentů. Jak v minulosti upozornil Český rozhlas, soud ho pravomocně zprostil viny, protože studenta shledal nevěrohodným.