Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Španělsko exhumuje ostatky diktátora Franka. Údolí padlých bude patřit obětem války

20. srpna 2018
07:02

Španělská vláda zřejmě tento týden zahájí právní proceduru k exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka. Informovala o tom v neděli agentura EFE s odvolání na zdroje z vlády. Podle EFE by příslušné kroky měla vláda schválit na svém pátečním zasedání. Franco je pohřben v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu spolu s oběťmi z obou táborů občanské války, kterou v roce 1936 rozpoutal. Vláda chce z Údolí padlých udělat památník boje proti fašismu.

Vyzdvihnutí ostatků Franciska Franka slíbila nová španělská vláda Pedra Sáncheze už v červnu, krátce po svém nástupu do úřadu. Vyvolala tím souhlasné, ale i negativní reakce. Na manifestacích proti přemístění ostatků minulý měsíc příznivci generála Franka zdvihali ruce ve fašistickém pozdravu a mávali frankistickými vlajkami. Mnozí Franka stále obdivují, mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce.

Proti exhumaci ostatků Franka, který stál v čele Španělska od roku 1939 do své smrti v roce 1975, jsou i jeho potomci. Sedm jeho vnuků se obrátilo na představeného kláštera v Údolí padlých Santiaga Canteru, který se snažil právní cestou exhumaci zabránit. Pokud ale vláda rozhodne o přemístění ostatků dekretem, který schválí parlament a podepíše král Felipe VI., nemůže ani představený kláštera exhumaci zabránit.

Podle španělských médií má vláda příslušný legislativní dokument už připraven. Už od loňska má k tomu mandát od parlamentu, který loni v květnu vyzval tehdejší vládu, aby Frankovy ostatky s ohledem na úctu k obětem jeho diktatury odstranila. Předchozí pravicová vláda Mariana Rajoye ale této nezávazné výzvě nevyhověla.

V rodném městě ostatky nechtějí

Zatím není jasné, kde Frankovy ostatky skončí. Vláda je chce předat potomkům, kteří mají rodinnou hrobku ve Frankově rodišti galicijském městě Ferrol. Tamní radnice ale začátkem srpna schválila dokument, který zakazuje ostatky pohřbít v jejich městě. Pokud by rodina neměla ostatky kde pohřbít či je odmítla s tím, že nesouhlasí s jejich exhumací, skončil by Franco ve společné kostnici, uvedl server eldiario.

Španělská občanská válka, kterou Franco rozpoutal pučem proti republikánské vládě, si vyžádala životy více než půl milionu lidí. Obětí Frankovy vlády se stalo dalších několik desítek tisíc jeho odpůrců, posledních pět poprav levicových aktivistů podepsal Franco ještě dva měsíce před svou smrtí.

Zobrazit celou diskusi