Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Praze se sejdou odboráři. Dorazit má i ministryně práce. Na platy řeč ale asi nepřijde

Autor: ČTK, vei - 
20. srpna 2018
06:54

Pravidla fungování pracovních agentur nebo podmínky zaměstnanců. Téma pro jednání zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Začátku zasedání by se měla zúčastnit i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na programu schůze ale není jednání o dalším postupu při prosazování plošného navýšení platů ve veřejném sektoru o 10%.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 29 svazů se zhruba 300.000 členů. Celkem 16 svazů působí v soukromém a 13 ve veřejném sektoru. O růstu platů pracovníků ve veřejných službách dnes podle předáka Josefa Středuly šéfové odborů jednat nebudou. Zaměřit se chtějí hlavně na situaci na pracovním trhu, na pracovní agentury či na zlepšení pracovních podmínek. Debatovat by mohli také o chystaném zářijovém shromáždění odborářů před zahájením kolektivního vyjednávání ve firmách.

Pro pracovníky veřejného sektoru žádá ČMKOS růst tarifů o deset procent. Vláda navrhuje zvednout sumu na platy o šest procent. O deset procent by kabinet tarif zvýšil jen učitelům, ostatním profesím by přidával odstupňovaně. Nejméně, tedy dvě procenta k tarifu, by měli dostat vojáci a policisté. Zdravotnické odbory v pátek vstoupily do stávkové pohotovosti. Odvolávají se na dřívější vládní slib, že by se sestrám a lékařům měl plat zvedat o desetinu. Vládní návrh pro ně počítá se čtyřmi či pěti procenty do tarifu navíc.

agfor ( 20. srpna 2018 14:48 )

To je pořád žvanění o růstu minimálních platů. Zapomíná se však na to, že nikdy nepracující etnikum dostává dávky 4 až 5 x vyšší, než je plat a ještě za sebe nechají platit nájemné, spotřebu vody a energie. Pak neví roupama co dělat a pořádají celonoční mejdany s velmi hlasitou reprodukcí hudby - tak hlasitou, že jde již o veřejnou produkci, za kterou by měli odvádět poplatky OSE.

Taurus70 ( 20. srpna 2018 11:53 )

 Stredula je zlocinec a podle toho by se s nim melo jednat a to normalnim odborum fandim.

p3p3 ( 20. srpna 2018 09:52 )

Odbory jsou jako jiná skupina lidí, která dokáže jen natahovat pracky. Práce jim ale nevoní. Proč mají dostat přidáno lékaři, sestřičky, za to, že si berou pacienty jako rukojmí? Proč mají dostat přidáno učitelé? Proč, když nenaučí děti ani slušnému chování, natož něco o našem státě, světě, historii apod. Nikdo jiný pořád neprotestuje. proč někdo nešlápne lékařům na krk. Do ciziny za prací až si tady odpracují to, co nich země vložila. Samostatnou skupinou jsou politici, Ti sice nemají odbory, ale schválí si každý rok zvýšení nebo se nedohodnou a pak je to ještě vyšší zvýšení než sami chtěli. Rozprášit odbory, snížit dávky, kdo nepracuje, tak nedostane nic. Protože kdo pracoval celý život tak žije jak se říká z riky do huby.......-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa