Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš svezl novomanžele z ANO a ODS. Co jim dal darem a kde budou líbánky?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. srpna 2018
05:45

Bralo se v nadsázce ANO s ODS a premiér Andrej Babiš se radoval z nové koalice. Jana Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje a někdejší členka občanské demokracie si právě v této straně vyhlédla životního druha - Jana Mračka. Blesk Zprávám sdělila své bezprostřední dojmy ze svatby, na které ji vedl k oltáři syn a kde svatebčanům zahrál i Michal David. Po veselce přitom novomanželé zamířili do porodnice. Proč? A kam pojedou na líbánky?

Podle nevěsty Jany Mračkové Vildumetzové to byla určitě zdařilá veselka. Je přesvědčená, že jak se to líbilo jim, tak si to užili i ostatní svatebčané. 17. srpna, kdy si řekla „ANO“ s Janem Mračkem z ODS, se navíc stala podruhé tetou, a tak ze svatby vyrazili s manželem do porodnice.

Do víru oslav se zapojil i premiér Andrej Babiš, který nevynechal po svatbě Jaroslavy Pokorné Jermanové ani další hejtmanské vdavky v ANO. S novomanžely rozverně usedl i za volant jejich svatebního mikrobusu a „svezl je“. Svatbu si premiér užíval, dorazil však bez manželky Moniky.

Relaxační pobyt od Babiše

Vildumetzovou samozřejmě účast šéfa hnutí potěšila. „Potěšila nás velmi, moc si vážím toho, že si pan premiér při svém obrovském vytížení našel čas a skutečně na naši svatbu přijel. Bavil se se všemi hosty, hrál s dětmi kopanou, tančil, jedl a pil a byl jako vždy lidský a přirozený. Dárek jsme od něj samozřejmě dostali, kytici nádherných růží a relaxační pobyt,“ prozradila Blesk Zprávám.

Na premiérovu narážku ohledně svatební koalice ANO s ODS řekla, že s manželem už si na rozdílnou stranickou příslušnost zvykli a doma není překážkou. „Byli jsme spolu před svatbou šest let, takže jsme měli dostatek času si na to zvyknout a snažíme se politiku v soukromí neřešit. Samozřejmě, že jsou chvíle, kdy spolu u televize o politice diskutujeme, ale to je běžné i v jiných rodinách,“ podotýká Vildumetzová.

Zahrál jim i Michal David

Se svatbou jako takovou, která je tradičně vrcholem dlouhého plánování, je hejtmanka spokojená. „Průběh svatby neměl chybu a všechno jsme si strašně moc užili. Samozřejmě při přípravách panovala velká nervozita, aby se všechno vydařilo a všichni byli spokojeni, ale nakonec vyšlo snad všechno včetně počasí. Bylo nádherně,“ pochvaluje si Vildumetzová.

Na svatební tabuli nechyběly tradičně vývar a kachna s jak jinak než karlovarským knedlíkem. Na veselku přijel zahrát Michal David. „Michala Davida máme oba moc rádi a přáli jsme si ho mít na svatbě. Byl jako vždy perfektní a snad úplně všichni tančili a skvěle se bavili,“ usmívá se Vildumetzová.

Andrej Babiš na svatbě hejtmanky Jany Vildumetzové (oba ANO) Andrej Babiš na svatbě hejtmanky Jany Vildumetzové (oba ANO) | ČTK

Líbánky u Indického oceánu

Hejtmanka Karlovarského kraje si Mračka vzala v kostele ve Stanovicích, veselku pak měli na statku podnikatele Františka Piškanina, který platí za podporovatele Babišova hnutí.

A co dál? Stihne politický pár líbánky? Sněmovna, jíž je Vildumetzová členkou, se sejde k mimořádné schůzi již 22. srpna, aby řešila situaci kolem důchodů. Další schůze je v plánu 11. září v již řádném, předem naplánovaném termínu, kdy měly původně skončit sněmovní prázdniny.

„Na konci příštího týdne odjíždíme na svatební cestu k Indickému oceánu, ale musím být již 2. září zpět, abych mohla v pondělí 3. září přivítat naše nové prvňáčky,“ říká Vildumetzová ohledně líbánek.

Babiš: Obřad v kostele byl skvělý

K samotnému církevnímu obřadu v kostele sv. Tří králů pak Vildumetzová dodává: „Církevní obřad vedený emeritním biskupem Františkem Radkovským byl krásný, dojemný a závazný. Nedalo mi to a ještě ráno před obřadem jsem všechno byla zkontrolovat a dala jsem do každé lavice v kostele kapesníčky, a to se nakonec ukázalo jako dobrý nápad, protože všichni říkali, že to využili.“

Obřad v kostele se zamlouval i Andreji Babišovi, tkerý si vzal manželku Moniku loni pod širým nebem na farmě Čapí hnízdo. „Obřad v kostele byl skvělý. S panem biskupem jsem pak seděl u stolu a probírali jsme, jestli pánbůh pomáhá dobrým lidem, jestli existuje posmrtný život a co si myslí o astrologii, vesmíru a energii… Celá svatba byla úžasná, jídlo výborné, dokonce zahrál Michal David, tak jsme si pořádně zatancovali a domů se dostali až ve dvě v noci,“ podělil se premiér na Facebooku o své dojmy. 

Se synem k oltáři. A ze svatby do porodnice

Důvodů k radosti bylo více. Vildumetzová má již dospělého 19letého syna, který hraje závodně hokej - momentálně na Kladně, v minulosti působil i ve Švédsku. I když v době obřadu hrál jeho tým zápas, trenér ho uvolnil. „Syn mě tak mohl vést k oltáři,“ děkuje na dálku kouči hejtmanka, která o víkendu slavila i další rodinnou událost.

„Můj manžel děti nemá, ale přesně v den našeho sňatku se jeho sestře narodil syn Jiřík, tak jsem teď dvojnásobnou tetou a malému i jeho mamince přejeme hodně zdraví,“ doplňuje.

Odchod z hejtmanství platí. Do konce roku

Již dříve Vildumetzová avizovala, že právě kvůli rodině své funkce zredukuje. Kromě Karlovarského kraje vede i Asociaci krajů ČR. Byla i náměstkyní na ministerstvu vnitra, které však ANO přepustilo ČSSD.

Do budoucna zůstane jen poslankyní, potvrdila i nyní. „Zvládat naplno funkci hejtmanky, předsedkyně Asociace krajů a poslankyně mě stojí velké úsilí a často to jde na úkor mého zdraví a rodiny. Proto platí, že chci do konce roku opustit pozici hejtmanky a šéfky asociace. Nadále se budu věnovat práci ve Sněmovně,“ dodává.

Loni se ženil i sám šéf hnutí Andrej Babiš. Na Čapím hnízdě si vzal dlouholetou partnerku Moniku:

Video  První rozhovor novomanželů Babišových: O vynuceném francouzáku a předmanželské smlouvě!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

willi48 ( 20. srpna 2018 19:35 )

nevzpomínám se, že bych někdy chtěl od tebe něco vysvětlovat. Nejsem na tom až tak špatně a doufám, že nikdy ani nebudu.

agfor ( 20. srpna 2018 18:05 )

Kolik si Andrej naúčtuje jako cesťák ?

gabreta ( 20. srpna 2018 17:58 )

Tak to bude mít Jan Mraček u ODS pořádnej kádrovej flek!! Kdo ví, jestli ho kuní ksicht Fiala nevykopne!!

Ebba ( 20. srpna 2018 15:08 )

willi48 ( 20. srpna 2018 10:47 )

no já to vidím poněkud jinak. Novomanželé se budou spíše brát u památníku velkého guru Bureše. Ty sochy nechá za státní peníze vybudovat sám velký zloděj, podvodník a udavač Bureš. A jezdit na svatební cesty se bude na Čapí hnízdo. Takto to chce Bureš a takto to bude. Howg !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa