Opečovávaných záhonků na Žižkově se přitom najde víc. V bloku ulic Přemyslovská, Radhošťská a Orlická těší obyvatele a kolemjdoucí drobné zahrádky u stromů. Ty založili místní a denně o ně pečují.

Některé z nich se přitom hemží plevelem: „Je dobré tam nechat plevel, ten tam drží vodu a díky tomu tam rostou i další rostliny, jako třeba to rajče. Bez něj se to musí denně opečovávat,“ vysvětluje Nikola Hurychová, která na Žižkově bydlí.

Z ulice by nejedli

Někteří zahrádkáři pak věnují zvýšenou pozornost pejskařům. Obávají se, že by jim mohli pěstěné záhonky zničit: „Pán, co se o jeden plácek stará, mě prosil, abych nenechala naše psy kálet do záhonku. Což nedělám, protože je mám na vodítku a do záhonků je skákat nenechám,“ říká Nikola.

Fotky rostlin vzbudily zájem lidí na Facebooku: „Na čo tam sadiť niečo, čo tam prirodzene nepatrí? Rajčata plne smogu, od psov a aj od ľudí, keď si podnapitý turista z toho urobí svoje, čo potrebuje. Dobrú chuť šťavnatým rajčatům. Čo tak vysadiť niečo, čo prirodzene patrí do toho miesta?“ píše Michal.

Fotogalerie
5 fotografií