Ještě v pondělí může rtuť teploměru na jižní Moravě dosáhnout až k 35 stupňům Celsia. V platnosti je proto i varování před vysokými teplotami. Ochladí se až o víkendu, který by měl přinést také občasný déšť nebo přeháňky.

I když přijde mírné ochlazení, sucho a problémy s ním spojené trápí Česko dál. Srážky budou průměrné, jen přechodné a ne na celém území republiky, takže v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který o víkendu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové zároveň dnes rozšířili výstrahu před požáry pro celé Česko. „Velmi teplé a suché počasí potrvá i v dalších dnech, výraznější ochlazení očekáváme až koncem příštího týdne,“ potvrdil ČHMÚ v aktuální výstraze.

Video
Video se připravuje ...

Na Ještědu hoří: Hotel museli zavřít, hasiči mají strach z rozšíření plamenů Hotel Ještěd

Požár lesního porostu na Olomoucku

S lesním požárem bojují přitom hasiči i v neděli. Celkem šest jednotek hasičů likviduje oheň za Horní Boudou v katastru Dolan na Olomoucku. Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka byla požárem zasažena plocha o rozloze 100 krát 150 metrů.

Požár je již lokalizován, hasiči zůstávají stále na místě. „Hoří hrabanka, kořeny a část mladých stromků. Vodu jsme na místo dovedli z nedaleké Jívové. Požár zasáhl i vysázené mladé stromky, škoda dosud nebyla vyčíslena,“ uvedl Hošák.

Nižší riziko požárů bylo nyní jen na jihu a jihozápadě Jihočeského kraje, ale i v těchto oblastech se zvyšuje. Právě na jihu a jihovýchodě Moravy by vedra měla vydržet až do čtvrtka, ve zbytku země bude od úterý o něco chladněji. V pátek se očekává přechod studené fronty.

Začátek školního roku: Srážky přechodně, teploty nad průměrem

V první polovině září budou sice teploty s blížícím se podzimem klesat, ovšem stále budou panovat mírně nadprůměrné hodnoty pro toto roční období.

„Období od 20. srpna do 16. září jako celek zůstane teplotně nadprůměrné. Po velmi suchém období s podprůměrnými srážkami by se úhrny srážek v následujících týdnech měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Srážky se ovšem budou vyskytovat jen přechodně a budou na území republiky rozděleny nerovnoměrně, což znamená, že v některých oblastech se srážkový deficit bude i nadále prohlubovat," uvedli meteorologové.

Dny od 23. července do 19. srpna se podle ČHMÚ zapíšou jako období s nejvyššími teplotami v novodobé historii. „Důvodem je, že v každém ze čtyř týdnů po sobě byly naměřené nadprůměrné teploty,“ konstatovali meteorologové.

Fotogalerie
18 fotografií