Šedesátá léta byla pro Jana Wericha šťastnějším obdobím. Dostával více hereckých rolí a vydávaly se jeho knihy. V roce 1968 se dokonce začal vysílat televizní pořad „Co tomu říkáte, pane Werich“. V něm se národní legenda brilantně vyjadřovala k aktuálním problémům. Někdy až nečekaně ostře.

Kupříkladu pouhé tři dny před vstupem armád kritizoval československou komunistickou stranu a radil, jak ji očistit: „A nestraníci nemůžou stát kolem, mít ruce v kapsách, lelkovat a pozorovat to. Naopak. Já se domnívám, že by si měli dýchnout na brýle, protože oni viděj. Oni vědí, kdo je co zač. Stejně jako hlasitě říkaj, co chtěj a koho nechtěj,“ říkal zcela otevřeně Werich.

Útěk do Vídně

Krátce po okupaci se snažil překročit hranice nedaleko od Velhartic, kde měl chalupu. Z vyšetřovacích spisů pohraniční stráže z roku 1969 vyplývá, že Werich nakonec 25. srpna v osm večer unikl na Západ. Z Bavor tak zamířil rovnou do Vídně a kontaktoval věrného přítele Jiřího Voskovce.

Perný rok 68 Jana Wericha.
Autor: Blesk

Ten mezitím upínal veškeré své síly, aby informoval svět o dění v Československu: „Dělám interviewy, články, šustím v tisku a televizi, až mi jde hlava kolem. Vono se musí kout želízko, dokud je americký tisk a masová media senzace chtivý a československy zaměřený,“ psal Voskovec v dopise Werichovi do Vídně.

Atmosféra houstne

Ihned začal pro Wericha shánět práci, finance a nabízet jeho svědectví světovým médiím. Ten zase seděl u rádia a bedlivě sledoval dění doma: „Je to situace k pos*ání a není mi z ní dobře. Ani fysicky ne,“ svěřoval se 23. září kamarádovi. Zároveň chválil domácí mládež, která statečně kladla odpor vojákům.

Příjezd vojsk Varšavské smlouvy do Prahy.
Autor: Oldřich Škácha

Situace se ale zhoršovala. Jak v Československu, tak ve Vídni. Werich začal propadat černým myšlenkám a jeho žena přemýšlela o rozvodu a návratu do Prahy: „Nejsem si jista, jestli bych, vzhledem k zhoršení našeho vzájemného vztahu, se s Janem nerozvedla. Nešťastná politická situace u nás mi pomáhá tento můj problém rozřešit bez efektu a afektů,“ svěřuje se Zdenka Werichová Voskovci.

Na skok v Americe

Podle ní i Voskovce se Jan Werich změnil, stal se dětinským a sebestředným. Přesto Jiří Voskovec a další přátelé prosili Werichovy, ať se do Československa nevracejí a zůstanou na Západě. Když se poté Voskovec dozvěděl, že jsou na konci října 1968 zpátky na Kampě, zlobil se: „Jděte mi do p*dele s tou dnešní dopravou a hlavně mít den Fliegender Boehmen. Lítáte jak špinavý prádlo,“ hořekoval nad jejich návratem.

Werichova vila.
Autor: Eva Fornálová

Důvodů proč zamířit do Prahy měli vícero. Zdenka chtěla zpátky za rodinou a domů. Jan Werich zase neodolal nabídce prezidenta Ludvíka Svobody, aby vystupoval v USA jako reprezentant československého filmu. K radosti přítele se vydal v listopadu konečně do Spojených států, jenže…

Jenže pokračovaly jeho zdravotní komplikace: „Na samém konci roku 1968 Werich málem zemřel v New Yorku na rozedmu plic a po návratu do Československa roku 1969 se jeho zdraví zlepšuje velice pomalu,“ vysvětluje neslavný pobyt v Americe Ladislav Matějka v třetím svazku Korespondence.

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s. infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz
Autor: Blesk

Fotogalerie
13 fotografií