Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádka o České dráhy. Exministr vytkl Babišovu ministrovi: „Je to politický akrobat“

Autor: ČTK, simao - 
16. srpna 2018
17:53

Antonín Prachař byl ministrem dopravy za ANO, než ho nahradil Dan Ťok. Ten přežil v křesle menšinovou vládu bez důvěry a nyní se může těšit důvěře nejen Sněmovny, ale nadále i premiéra. Ťok se však nyní dostal do křížku se svým předchůdcem. Ten totiž kritizoval personální politiku v Českých drahách. Právě tam se dnes ujal funkce nový předseda dozorčí rady Petr Moos – mimochodem také exministr dopravy.

Exministr dopravy Antonín Prachař, který má ambice na návrat do politiky, se pustil do svého nástupce Dana Ťoka. „Ťok ohrozil samotnou podstatu Českých drah,“ řekl Hospodářským novinám v návaznosti na změny, které se udály v dozorčí radě.

Novým předsedou dozorčí rady Českých drah se stal někdejší ministr dopravy Petr Moos (72). Členové rady ho dnes jednomyslně zvolili na prvním zasedání po červencových personálních změnách, informoval mluvčí podniku Radek Joklík. Moose doporučil právě Ťok. Jedním z hlavních úkolů nové dozorčí rady bude výběr nového vedení státního dopravce.

Prachař: Říct tohle ve Francii, zastaví vlak v poli

A to zděsilo Prachaře. „Hlavně jsem nevěřil vlastním uším, když pan ministr Ťok říkal, že od nové dozorčí rady očekává výměnu managementu Českých drah. A to formou výběrového řízení. Kdyby tohle pronesl například francouzský ministr dopravy, vlak TGV zastaví v poli a ministr má sbaleno dříve, než se rozjede. To vám garantuji,“ podotkl v HN. Podle Prachaře Ťok „svým prohlášením znejisťuje celý trh“.

Sám Prachař působil coby ministr dopravy jen od ledna 2014 do listopadu 2014 v tehdejší vládě Bohuslava Sobotky. Z ANO vystoupil v únoru 2016 (členem byl již od roku 2012), dnes je lídrem STAN pro komunální volby v Přerově. A Ťoka dál nešetří. „Je to velmi schopný politický akrobat. Jedno křeslo ve třech vládách po sobě – za to nezbývá než jej pochválit,“ rýpl si dál Prachař do současného ministra kritizovaného i opozicí.

Ťok: Vyhozený exministr to nepochopil

Ťok si však Prachařovu kritiku nenechal líbit. „Vyhozený exministr Prachař stále nepochopil pravomoci ministra dopravy. Vyměněnou dozorčí radu ČD si plete s generálním ředitelem, který zůstává ve funkci. Jen ji bude muset jako každý manažer obhájit. Podstatu Českých drah ohrožují lidé, kteří tohle nechápou,“ zareagoval na Twitteru.

Ťoka se zastal i poslanec ANO Martin Kolovratník. „Ono postavit se čelem k vlastnímu neúspěchu v čele MD je holt pro pana Prachaře hodně hořké sousto,“ rýpl si do Prachaře šéf sněmovního Podvýboru pro dopravu.

Odpolitizování dozorčí rady: Ano, či ne?

Moos ve funkci nahradí poslance Milana Ferance (ANO), který byl v červenci společně s dalšími čtyřmi členy rady odvolán řídicím výborem podniku. Ministr dopravy kritizoval současné vedení dopravce kvůli pomalé liberalizaci veřejné dopravy. Vedle Moose jsou novými členy dozorčí rady Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof.

Právě kvůli poslednímu jmenovanému Prachař míní, že se odpolitizování rady tak úplně nepodařilo. „Odpolitizování dozorčí rady je jistě správné. Pan Feranec měl odejít okamžitě, když se stal loni v říjnu poslancem. Nicméně pan Ťok radu odpolitizoval tak, že pana Ferance nahradil panem Štrofem, funkcionářem ANO a dosavadním šéfem kanceláře předsedy Sněmovny pana Vondráčka. To je snad odpolitizování? Navíc si jej pan Ťok vybral za politického náměstka,“ poukázal v HN Prachař.

Exministr Petr Moos se stal novým šéfem dozorčí rady Českých drah. Exministr Petr Moos se stal novým šéfem dozorčí rady Českých drah. | ČTK

Členy rady naopak zůstávají Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a dopravní odborník Vojtěch Kocourek. Dozorčí rada podniku schvaluje roční podnikatelský plán Českých drah včetně strategie a rozpočtů a uděluje předchozí souhlas k nakládání s majetkem podniku.

Moos: České dráhy jsou stabilní

Podle nového šéfa dozorčí rady, někdejšího ministra dopravy Tošovského vlády Moose budou další kroky rady záviset na hlubší analýze stavu podniku, kterou si provedou všichni členové rady. O případných změnách ve společnosti by měla rada jednat na některém ze svých příštích zasedání, to nejbližší je naplánováno na 11. září.

„Přesvědčili jsme se, že České dráhy jsou stále stabilní společností s velkým potenciálem,“ řekl Moos. Očekává se, že rada vyhlásí výběrové řízení na management podniku. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky. „O výběrovém řízení uvažujeme na ta místa, kde uvidíme, že je potřeba posílit České dráhy. To bude právě výsledkem analýzy,“ dodal Moos.

Vyváží „různé vlivy“?

Zástupci odborů v radě Moose před volbou vyzvali k vysvětlení jeho představy o budoucnosti podniku. „Pan Moos deklaroval, že jeho hlavním zájmem je stabilita a prosperita firmy, proto jsme se pro něj rozhodli zvednout ruku,“ řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun.

Pozitivně hodnotil dnešní volbu předseda Dopravní sekce Hospodářské komory Emanuel Šíp. Podle něj je Moos v dopravě natolik erudovaný a vážený, že by mohl vyvážit různé vlivy, které mohou zvenčí na společnost působit. České dráhy loni hospodařily se ziskem 984 milionů korun, meziročně o 102 miliony korun vyšším. Zaměstnávají zhruba 15 000 lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa