Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsme v myšlenkách s rodinami.“ Padlé české vojáky uctili i během show ve Skotsku

Autor: jer, ČTK - 
16. srpna 2018
18:01

České hrdiny Martina, Kamila a Patrika postupně v Česku pohřbívají – dnes se blízcí naposledy rozloučili s Kamilem Benešem, který se s kamarády stal při misi v Afghánistánu obětí sebevražedného atentátníka. Doma po něm zůstal syn, kterého si nestihl od jeho narození pochovat. Památku Čechů uctili přitom i při show ve Skotsku, kde česká armáda vystoupila vůbec poprvé.

Památku padlých českých vojáků Martina Marcina (†36), Kamila Beneše (†28) a Patrika Štěpánka (†25) uctilo přes sto umělců vystupujících na festivalu v Edinburghu. Motivem českého vystoupení bylo i 100. výročí samostatnosti Československa. Ve skotském Edinburgu totiž aktuálně probíhá Královský festival vojenských hudeb.

Landovský: Jsme v myšlenkách s rodinami

Na akci vystoupil také Vojenský umělecký sbor Ondráš a Ústřední hudba AČR. S umělci se v místě konání festivalu setkal náměstek ministra obrany Jakub Landovský, společně uctili památku tří českých vojáků zabitých v Afghánistánu. O setkání informoval Jiří Šebek z britské ambasády v Praze.

Landovský se s hudebníky a tanečníky české armády setkal před skotským památníkem padlých hrdinů v srdci edinburského hradu. „Jsme v myšlenkách s rodinami a přáteli těchto padlých hrdinů, kteří bránili svobodu a demokracii. Tato oběť zůstane zapsána v našem srdci a v naší paměti,“ uvedl náměstek.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Češi v Edinburghu poprvé

Česká armáda letos na festivalu vojenské hudby v Edinburgu vystoupila historicky poprvé. Vystoupení připomnělo 100 let od vyhlášení československé samostatnosti. Čechů na akci vystoupilo celkem 113. Mezi dalšími Čechy, kteří na festivalu byli přítomni, byl i zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jaroslav Kocián.

„Během finále, tedy závěrečné části celého programu, nastoupí všichni účinkující na esplanádu před edinburským hradem. Následovat bude jejich společné provedení nově vytvořené skladby „The Sky’s the Limit“. Dojde tak ke skvělému propojení, kde hranicí není jazyk nebo vyznání a kde se v hudebním souznění jednotlivé národy spojují,“ řekl pplk. Jaroslav Šíp, velitel Ústřední hudby AČR.

Královský festival vojenských hudeb potrvá až do 25. srpna. Každý večer kromě neděle tisíce diváků zhlédnou taneční a hudební show doprovázenou profesionálními světelnými efekty.

Zobrazit celou diskusi