Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavel (70) naletěl „energetickým“ šmejdům: Ti po něm teď chtějí pět tisíc

Autor: Jakub Tomek, ula - 
16. srpna 2018
05:45

Pokud u vás zazvoní dva hezky oblečení lidé a začnou vám nabízet lepší ceny energií, zbystřete. Poděkujte a pošlete je tam, odkud přišli. Může se totiž stát, že se stanete terčem divných praktik a přijdete o několik tisíc korun tak jako pan Pavel (70) z Mělnicka.

Svůj příběh vyprávěl Blesku a slouží jako varování pro všechny. „Loni u nás zazvonili dva „maníci“ a řekli nám, že bychom mohli mít lepší cenu plynu, než máme teď. No tak jsem s tím souhlasil,“ tvrdí.

„Když odešli, tak jsme zjistili, že je to něco úplně jiného, než jsme si mysleli.“ Pan Pavel se totiž domníval, že na ně zazvonili lidé ze stávající firmy, od které odebírají plyn. „Tak jsme volali tomu mladému muži, že to chceme zrušit. A on že to zruší,“ vzpomíná.

Pokuta pět tisíc

Opak se stal pravdou. Po roce panu Pavlovi přišel dopis, že mu společnost gratuluje k tomu, že vyhrál v aukci lepší cenu plynu, než měl dosud. „Napsali jsme dopis, že jsme všechno zrušili po telefonu ještě ten den, ale odepsali nám, že odstoupit od smlouvy se dá pouze písemně. Tak jsme podali výpověď písemně a oni nám poslali účet na smluvní pokutu 5000 korun,“ nadává nyní důchodce. Tvrdí ale, že na něho nebyl vyvíjen tlak.

Co na to ČOI?

Co má teď dělat? Mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich tvrdí, že řeší podobné případy dnes a denně. A čím dál tím častěji. „Pokud někdo zazvoní, tak si zkontrolujte, jestli je ve vaší obci zakázán podomní prodej. To se dá zjistit na městské policii, případně na obecním úřadě,“ varuje. Zároveň ale radí: „Pokud chcete lepší cenu energií, doporučujeme se podívat na internetové stránky Energetického regulačního úřadu, kde si můžete vyplnit kalkulačku s přehledem cen ve vašem okolí a oslovit distributora napřímo.“

Prodejci podle ČOI musí vždycky zákazníka poučit, že může odstoupit od smlouvy do 14 dnů. Pokud k takovému poučení nedojde, jedná se o porušení zákona. V případě pana Pavla je ale toto ve smlouvě, kterou mu „šmejd“ dal podepsat. „Já to nečetla, prostě jsme to podepsali,“ říká jeho žena. Aby o 5 tisíc nadobro nepřišli, zbývá jen jedna možnost. „Lze vyplnit na stránkách inspekce formulář o mimosoudním řešení sporu. Je to zadarmo a už jsme několika lidem pomohli v podobných případech,“ říká Fröhlich.

Firmy na stejné adrese

V případě pana Pavla je jeden zarážející fakt. Firma, My Energy, s.r.o., která pořádala aukci na levnější plyn a ve jménu které rodinu kontaktoval onen mladý muž, sídlí na stejné adrese jako vítězný dodavatel Rodinná energie, a.s. Asistent jednatele firmy nám sdělil, že jde o úplnou náhodu a že My Energy nemá žádnou spojitost s vítězem aukce. „Sídlíme pouze na stejné adrese a tato společnost se může přihlásit do našich výběrových řízení. Žádná spojitost tady není,“sdělil Blesku pracovník firmy.

arne100 ( 16. srpna 2018 15:04 )

Je zbytečné někomu něco říkat.Lidé jsou jak berani.Všude se o tom píše i sdělovací prostředky ukazují v Tv,ale je to zbytečné lidé si nedají říct.Vidí jenom peníze a peníze a hlava je dutá.Ke mě přišli také a měli co dělat aby jim pes nerostrhl kalhoty.Na ně platí jen klacek tady vám žádná policie ani úřady v tomto bordelstátu nepomůže.To co se děje nyní by za totality nebylo možné.Jsme prostě v Havlovým státě.Tak jako parlamen či senát to je spolek na dvě věci a třetí věc je ta že jsou drahý už když lezou do parlamentu či senátu.Na počet obyvatel by klidně stačilo 101 poslanců a senát zrušit to odkladíště lidského smetí

fotrpjotr ( 16. srpna 2018 09:52 )

My jsme zase naletěli Havlovi.

Tajfun ( 16. srpna 2018 09:07 )

Šmejdi sou šmejdi,ale je super,že už není ve vedení KSČ

paralenka ( 16. srpna 2018 08:38 )

https://www.usetreno.cz/energeticky-ombudsman/ Možná je dobré vědět, že občas tento ombudsman pomoci může, takže všem, kteří naletěli, doporučuji přečíst.

paralenka ( 16. srpna 2018 08:34 )

Tahle zkušenost se bohužel netýká jen seniorů, naletěl i můj syn! Za plyn zaplatil v následujícím roce o 4 tisíce víc a smluva byla platná dva roky, jinak sankce! V tomto případě nepomohla ani kontrola plynoměru, za niž zaplatil další peníze, ani komunikace s energeticlým ombudsmanem. Je to obchod s lidskou šetrností, kdo by neslyšel na slevy či slovo levnější?! Obchodním "praktikám" se tihle šmejdi učí na školeních, kde jim dodávají nejen know how, ale i psychologické finty, jak podprahově zapůsobit a dotlačit "dušičky" ke kýženému cíli!

Zobrazit celou diskusi