Připravované opatření je reakcí na opakované stížnosti místních obyvatel, které radnice Prahy 7 eviduje. Úpravy se zatím mají týkat pouze západní strany Hlávkova mostu. Pro lepší průchodnost východní strany by totiž byly nutné výraznější stavební úpravy.

Tři nové přechody umožní pokračovat z mostu podél magistrály dál do Bubenské. Budou sloužit pro pěší i pro cyklisty, protože řešení křižovatky neumožňuje bezpečné umístění například cyklopruhů. Jízdní pruhy pro auta tak zůstanou zachovány ve stávajícím rozsahu a nepočítá se ani s umístěním semaforů. Zůstanou i podchody. Radnice si od úprav slibuje mimo jiné lepší pěší propojení Letné a Štvanice, kde nyní chybí přímé tramvajové spojení.

Projekt má na starosti Technická správa komunikací (TSK). S úpravami by se mohlo začít ještě v srpnu a dokončit je koncem září.

Zastávka a magistrála

Na Hlávkově mostě zhruba dva roky funguje tramvajová zastávka s přechody a semafory pro pěší. Historicky se tam nacházela, podle kritiků nicméně zdržuje dopravu na magistrále. Podle Prahy 7 výraznější dopravní komplikace nezpůsobuje a lidé ji využívají. V současnosti se dokončuje přesun kolektoru z mostu do nového tunelu pod Vltavou. Výhledově se počítá s celkovou rekonstrukcí mostu, který je ve špatném stavu.

Magistrát plánuje úpravy na magistrále, například v oblasti Muzea, I. P. Pavlova či hlavního nádraží. V minulých měsících se však vzhledem k této problematice objevily neshody mezi pražskými zastupiteli. Ti v únoru přijali usnesení, že magistrát nechá zpracovat dopravní studii, od té doby se však projekt neposunul.

Fotogalerie
19 fotografií