Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejhorší utlačovatelé žen na celém světě!“ Saúdové se v bizarní kampani pustili do Kanaďanů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. srpna 2018
16:45

Saúdská Arábie spustila bizarní kampaň, ve které označila Kanadu za zemi, kde dochází k nejhoršímu utlačování žen. V saúdských zprávách se objevila zpráva, že kanadský premiér Justin Trudeau zadržuje své kritiky jako politické vězně a že Kanada je rasistická země. Vyskytly se i výhrůžky teroristického útoku na Toronto, informoval deník Daily Mail.

Celou aféru spustil příspěvek na twitteru, kde 6. srpna kanadská provládní organizace kritizovala zadržování aktivistů za práva žen a vyzvala k jejich propuštění. Příspěvek se konkrétně týkal prominentní ochránkyně lidských práv Samar Badávíové.

Zadržená aktivistka, spisovatelka Samar Badavíová. Zadržená aktivistka, spisovatelka Samar Badavíová. | reprofoto/twitter

Saúdové viní Kanadu z vměšování se do jejich vnitřních záležitostí a okamžitě zahájili protiútok. Nejprve vyhostili kanadského velvyslance a pak se na sociálních sítích začaly objevovat výroky obviňující Kanadu z porušování lidských práv a práv žen, které později pronikly i do zpravodajství. Toto obvinění považují Kanaďané za zcela absurdní, zvláště z hlediska situace v arabském království.

Systém opatrovnictví

V Saúdské Arábii pro ženy platí zákon opatrovnictví, to znamená, že veškerá jejich činnost je závislá na svolení mužského opatrovníka: otce, bratra nebo manžela. Systém opatrovnictví by měl trochu zmírnit progresivní program korunního prince Mohameda bin Salmána Vize 2030.

V zemi se šíří mnoho pomluv, dokonce i ty, že kanadský premiér Trudeau vězní své kritiky, mezi nimi je prý také známý psycholog Jordan Peterson. Kanaďané na sociálních sítích poukázali na to, že saúdská vláda zavírá všechny, kteří vystupují proti režimu. Z hlediska práva žen dodávají, že Saúdky teprve pár týdnů mohou legálně řídit, což podle nich jasně dokazuje absurditu všech obvinění.

Premiér Trudeau s manželkou, synem Xavierem Jamesem a dcerou Ellou Frace v průvodu Toronto Pride Premiér Trudeau s manželkou, synem Xavierem Jamesem a dcerou Ellou Frace v průvodu Toronto Pride | Profimedia.cz

Zmizelé Kanaďanky

Saúdové však tvrdí, že pro utlačování žen v Kanadě mají jasné důkazy. Své tvrzení podkládají tím, že za posledních 100 let zmizelo přes 1000 původních obyvatelek země. Premiér Trudeau do pátrání investoval necelou miliardu korun.

Saúdská média rovněž zveřejnila statistiky zločinů, jejichž oběťmi se staly ženy, zvláště pak znásilnění v manželství a domácí násilí. Kanaďané připomněli, že to se v Saúdské Arábii ani nepovažuje za zločin. Saúdové se rovněž snaží přesvědčit veřejnost o tom, že Kanada je rasistická země, kde jsou utlačované etnické, náboženské a sexuální menšiny.

Na to konto Kanaďané sdíleli závěry Světového ekonomického fóra pro rovnost lidí, Kanada se umístila na 16. místě, Saúdská Arábie až na 138.

Pohrůžka teroristického útoku

Zarážející je i výhrůžka teroristického útoku na Toronto, stejně děsivého jako byl útok na Světové obchodní centrum 11. záři 2001 v New Yorku. „Nemají strkat nos do našich záležitostí, mohlo by se jim to vymstít,“ napsal jeden uživatel twitteru. Celá protikanadská kampaň má prý plnou podporu saúdské vlády.

Kanadský premiér Trudeau však slíbil, že Kanada bude na Saúdskou Arábii nadále tlačit, aby dodržovala občanská práva, současně ale řekl, že země v této oblasti dosáhla určitého pokroku.